Innovatie

Hoe verhoog je als architect je productiviteit met je smartphone of tablet?

Jeroen De Paepe (ArchiSnapper) • 5 januari 2022

Voor veel architecten gebeurt een groot deel van hun werk niet op kantoor. Het gebeurt onderweg, op werven, bij klanten. Als hun productiviteit stopt wanneer ze hun kantoor verlaten, stapelen de inefficiënties zich snel op. Dat is precies waar mobiele technologie en apps kunnen helpen. Met jouw smartphone of tablet kan je werfverslagen maken, 3D modellen ter plaatse bekijken, ontwerpen delen met klanten, professionele schetsen maken, tijd en onkosten bijhouden, en nog veel meer – en dat allemaal terwijl je onderweg bent. Jeroen De Paepe van onze partner ArchiSnapper deelt hieronder zijn tips & tricks.

Dit artikel verscheen origineel op de ArchiSnapper blog en werd geschreven door Jeroen De Paepe, oprichter van ArchiSnapper

 

Een paar krachtige voorbeelden

 

Documenten en foto’s beheren

Tools zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive en dergelijke zijn behoorlijk mainstream, toch?

 

Toch zie ik nog heel wat architecten die hun plannen of ontwerpen uitprinten alvorens naar de klant of werf te vertrekken, of die worstelen om ter plaatse toegang te krijgen tot de juiste versie van een document.

 

Of, ze maken elke week honderden foto’s voor verschillende werven, en bewaren deze allemaal door mekaar op de camerarol, zonder automatische synchronisatie met een cloud account.

 

Met tools als Dropbox, Sharepoint, Google Drive en vele andere heb je altijd en overal al je documenten en bestanden binnen handbereik via tablet, laptop, of desktop. En de foto’s die je maakt, worden automatisch opgeslagen en georganiseerd in je online cloud omgeving.

 

CAD & 3D Modellen

Veel CAD en 3D tools bieden ook mobiele apps aan waarmee je eenvoudig ontwerpen kan meenemen wanneer je het kantoor verlaat. AutoCAD Mobile is bijvoorbeeld een uitbreiding voor AutoCAD die architecten helpt bij het bekijken en bespreken van ontwerpen met klanten via smartphone of tablet. Een app als deze overbrugt de kloof tussen de ontwerpstudio en de bouwplaats. Hetzelfde met de app BIMx voor Archicad gebruikers, iRhino 3D of Sketchup Mobile Viewer. Met dergelijke apps kan je jouw plannen, tekeningen of modellen bekijken, erop inzoomen en de nodige opzoekingen doen – en dat allemaal zonder stapels papier af ​​te drukken en naar de werf te dragen. Alle relevante ontwerpgegevens zijn altijd en overal binnen handbereik, zonder gedoe.

 

Met een app als Shapr3D kunnen architecten 2D concepten schetsen met de Apple Pencil, die ze vervolgens gemakkelijk kunnen omzetten in 3D vormen. Omdat het zo gemakkelijk is om te switchen tussen 2D en 3D, is Shapr3D handig tijdens de conceptuele fase.

 

Met een andere app, Arki, kan je 3D modellen in Augmented Reality visualiseren.

 

Werfbezoeken, werfverslagen, en meer

Het maken van werfverslagen is voor architecten een tijdrovende bezigheid. Tijdens een werfbezoek notities nemen met pen op papier, aantekeningen maken op afgedrukte plannen, en veel foto’s nemen die ongeorganiseerd op de camera roll terechtkomen. Terug op kantoor, de foto’s met kabeltje naar de pc overbrengen, de handgeschreven notities ontcijferen en uittypen, worstelen met de layout tijdens het invoegen van foto’s in Word, enzovoort.

 

Met ArchiSnapper kan je jouw smartphone of tablet gebruiken om op de werf punten te documenteren en verslagen te maken. Door alle benodigde gegevens – zoals tekst, foto’s, aanduidingen op grondplan, en meer – onmiddellijk ter plaatse te documenteren met jouw smartphone of tablet, is een professioneel werfverslag zo goed als klaar bij het verlaten van de werf.

 

Of misschien wil je gewoon een ruw grondplan kunnen maken tijdens een werfbezoek? Ook daar zijn apps voor. Met Augmented Reality apps zoals CamToPlan of RoomScan kan je de camera van je telefoon of tablet gebruiken om opmetingen te doen en vrijwel direct vrij accurate plattegronden te genereren.

 

Als je de nieuwste generatie iPhones en iPads gebruikt, heb je ook toegang tot LiDAR technologie, die het scannen en opmeten van ruimtes nog sneller en nauwkeuriger maakt, met behulp van apps als Polycam of RoomScan LiDAR.

 

En wist je dat meer en meer architecten spraaktechnologie gebruiken om op locatie zaken uit te ‘schrijven’? Alle Android en iOS apparaten hebben ingebouwde spraak-naar-tekst functies waarmee je notities met jouw stem kunt inspreken. Jouw toestel doet de rest en schrijft de tekst uit. Denk er even over na. Dit zou kunnen helpen bij opleveringen, of eender welk moment waarbij je snel iets wil noteren terwijl je bij een klant of op een werf bent.

 

Beheer van tijd en onkosten

Hou je nog steeds de gepresteerde tijd per project bij met pen op papier, of in een Excel bestand? Of bewaar je onkosten bonnetjes in je portefeuille om ze dan later eens te scannen en door te sturen naar de administratie of boekhouding?

 

Net als het maken van werfverslagen zijn ook dit taken die je meteen met een app op je smartphone of tablet kunt doen, terwijl je onderweg bent. Zo hoef je hier achteraf, wanneer je op kantoor bent en andere prioriteiten hebt, niet meer over na te denken en geen tijd meer in te steken.

 

Schetsen

Schets apps zoals Morpholio Trace, Procreate of Concepts zijn extreem flexibel, nauwkeurig en responsief, waardoor architecten er snel en natuurlijk met kunnen ontwerpen.

 

Morpholio Trace, bijvoorbeeld, is de perfecte schets app. Met deze app op een iPad of iPad Pro en Apple Pencil, kunt je direct op schaal tekenen bovenop PDF plannen, 3D modellen, of foto’s. Trace combineert de schoonheid en snelheid van schetsen met de intelligentie en precisie van CAD. Deze app verlegt de grenzen van Augmented Reality technologie en biedt je een geavanceerde, aangename, en efficiënte schetservaring.

 

What’s next?

 

Hoe ga je hier als architect nu mee aan de slag?

Wel, je zal wat tijd moeten maken om AAN je bedrijf te werken in plaats van IN je bedrijf. Tijd vrijmaken dus, die je kan investeren in het verbeteren van jouw dagelijkse activiteiten en processen.

 

Merk op dat ik het woord investeren gebruik: je investeert jouw tijd één keer in het optimaliseren en automatiseren van processen door de juiste tools en technologie te gebruiken, om vanaf dan week na week tijd te kunnen terugwinnen. Net zoals investeren in vastgoed de komende jaren maandelijkse huur kan opleveren, geldt hetzelfde voor het investeren van tijd in het verbeteren en automatiseren van dagdagelijkse activiteiten zoals het beheren van plannen en foto’s, het opmaken van werverslagen, en meer.

 

Kijk eens welke tools andere architecten gebruiken, bel een paar vrienden/architecten, probeer wat apps, test ze, bekijk de reviews, enzovoort. Voor je het weet, bespaar je uren per week, week na week. Zoals met zoveel dingen is het helemaal niet moeilijk, je moet er gewoon aan beginnen.

 

Succes!

White Paper

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over dit onderwerp? Dan kan je onze White Paper (in het Engels) lezen over Hoe Architechten Mobiele Technologie kunnen gebruiken om Tijd te Sparen