Nieuws

Huizenjagers letten meer op overstromingsrisico sinds afgelopen zomer

14 januari 2022

Het zuidoosten van Limburg werd vorige zomer hard getroffen door overstromingen. De gevolgen daarvan zijn ondertussen merkbaar op de vastgoedmarkt, en niet alleen in Limburg. De waarde van huizen in overstromingsgebied daalt volgens De Tijd in heel Vlaanderen.

‘De overstromingsgevoeligheid moet al sinds 2017 op de publiciteit bij een verkoop vermeld worden, maar huizenjagers hadden er nauwelijks aandacht voor, tenzij er bijvoorbeeld in de buurt regelmatig een beek overstroomde. Sinds vorige zomer letten kopers wel op het risico en is het een argument in de prijsonderhandeling geworden’, zegt Johan Krijgsman, de CEO van de makelaarsgroep ERA in De Tijd.

 

Sinds de overstromingen van juli 2021 wordt 4 procent minder betaald voor een woning in een overstromingsgevoelig gebied dan voor een gelijkaardige woning zonder risico op overstroming. In het verleden was er geen prijsimpact. Dat is de opvallende conclusie van de ERA Barometer, een jaarlijks onderzoek van de vastgoedmarkt door ERA en de Universiteit Antwerpen.

Bronnen