Nieuws

Melopee, Gare Maritime en Z33 halen shortlist EU Mies Award 2022

18 januari 2022

De Europese Commissie en de Mies van der Rohe Foundation hebben 40 architecturale parels geselecteerd voor de shortlist van de Mies van der Rohe Award 2022. Op de lijst prijken projecten uit 18 Europese landen, waaronder drie Belgische gebouwen. Melopee in Gent (Xaveer De Geyter Architects), Gare Maritime in Brussel (Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek, JDMA) en Z33 in Hasselt (Francesca Torzo) zijn in de running voor de prestigieuze award. De winnaars worden in april bekendgemaakt en de prijsuitreiking vindt plaats in mei.

Melopee in Gent (Xaveer De Geyter Architects) - Foto: Marc Sourbron

Van de oorspronkelijke lijst met 532 hedendaagse projecten blijven nu nog 40 kanshebbers over. De geselecteerde projecten ogen niet alleen knap, ze blinken ook uit op het vlak van sociale inclusie, duurzaamheid en circulariteit. Hier vind je de volledige shortlist. Wij lichten alvast de drie Belgische kanshebbers toe.

 

Melopee Gent (Xaveer De Geyter Architects)

Langs de Schipperskaai in Gent staat sinds het najaar van 2019 Melopee te pronken, een stadsgebouw dat een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang en buurtsporthal huisvest. Het perceel waarop dat alles moest verrijzen, was daar eigenlijk veel te klein voor. “Stapelend te werk gaan was dan ook een evidente keuze. Minder vanzelfsprekend was waar en hoe we de speelplaats dan moesten ontwerpen. Uiteindelijk werd net die buitenruimte, een ‘groene kamer’, de eyecatcher van ons ontwerp”, vertelt architect Willem Van Besien van Xaveer De Geyter Architects (XDGA).

 

Lees hier onze uitgebreide reportage over dit project.

Melopee in Gent (Xaveer De Geyter Architects) - Foto: Marc Sourbron

Gare Maritime Brussel (Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek, JDMA)

Een stad in pocketformaat. Het tweede Belgische project op de shortlist is de renovatie annex herinrichting van het goederenstation Gare Maritime tot een overdekte verzameling nieuwe paviljoenen in hout, waarin werken, winkelen en ontspannen een door groen omgeven en tegen de weersomstandigheden beschutte plek krijgen.

 

Lees hier onze uitgebreide reportage over dit project in DIMENSION. 

Gare Maritime in Brussel (Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek, JDMA) - Foto: Filip Dujardin

Z33 House for Contemporary Art, Design & Architecture Hasselt (Francesca Torzo)

In het centrum van Hasselt verrees met Vleugel 19 een nieuw tentoonstellingsgebouw voor Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Het opvallende ontwerp is van de hand van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, die het volume precies wist in te passen in de bestaande context gevormd door zowel de tentoonstellingsvleugel uit de jaren 50 als het historische begijnhof en het Jenevermuseum.

 

Lees hier onze reportage over dit project.

Z33 (Francesca Torzo) - Foto: Z33