Innovatie

Vectorworks- en BIM-specialist Marcel Westers over de enorme voordelen van BIM

19 januari 2022

Iedere ontwerper weet dat het Bouw Informatie Model (BIM) tot stand komt na een ontwerpproces dat zich kenmerkt door vrijheid en creativiteit. En dat is exact wat Vectorworks biedt. “Krachtige software als multitool gereedschap voor de architect die zijn ontwerp van een potloodschets uitwerkt tot een virtuele reis door een 3D-model en informatie uitwisselt met bouwpartners via een open BIM model”, aldus architect en Stedenbouwkundige Marcel Westers van Design Express, distributeur van Vectorworks.

Marcel Westers

Van idee tot BIM is een proces dat iedere architect op een eigen manier doorloopt. Marcel Westers van Design Express: “Een ontwerp kan nog vaak over de kop gaan voor je tot definitieve keuzes komt. Vectorworks biedt architecten de mogelijkheid om vanuit hun eigen stijl het ontwerpproces te starten. En vervolgens op elk moment over te stappen naar een Bouw Informatie Model in dezelfde Vectorworks-omgeving.”

 

Je workflow in 1 CAD-software

Marcel: “De grafische kwaliteit van een technische tekening is voor veel architecten belangrijk. Je ziet in hun workflow dat ze met meerdere programma’s werken om naast de technische tekeningen een 3D-visualisatie voor een presentatie te maken. De kracht van Vectorworks is dat je deze workflow binnen één programma combineert.”

 

Vectorworks ondersteunt ontwerpers

Marcel: “Vectorworks ontwikkelt haar software vanuit de filosofie dat zij de ontwerper ondersteunt doorheen het hele proces. Jij bent degene met het idee. En dit gereedschap, deze pen, moet het je op de beste manier helpen verkopen. De software past zich aan jouw wensen, of die van het bureau, aan.”

 

Vectorworks is multi-inzetbaar met de focus op architectuur. Marcel: “We opereren ook in het ‘grijze’ gebied tussen de programma’s en disciplines van architectuur. Omdat Vectorworks ook al jaren actief is in de stedenbouw en landschap sector, zie je dat die combinatie goed werkt. Want ook daar speelt het BIM-model een steeds belangrijker rol.

 

Je kunt met BIM voor landschap en steden GIS-kaarten en GIS-data importeren in je model.” Het verwerken van ArcGIS/ESRI en GIS data is niet alleen een meerwaarde voor Vectorworks, ook de ontwerpers halen er hun voordeel uit. Ontwerpen gaat veel sneller en de kans op fouten wordt kleiner. Zo komt Vectorworks steevast tegemoet aan de behoeften van ontwerpers. 

Nuttige links