Nieuws

Omikron heeft tot nu toe amper impact op bouwbedrijven

20 januari 2022

Slechts 2% van de werknemers uit de bouwsector is momenteel geveld door het omikronvirus. Dat blijkt uit een bevraging van de Confederatie Bouw en de VBA, de organisatie van de grote bouwbedrijven, bij meer dan 3000 werknemers in de bouw over de laatste 2 weken. Dat valt in vergelijking met andere sectoren dus erg goed mee. “De bouwsector is natuurlijk een sector waarin veel buiten wordt gewerkt, maar er is tot nu toe zeker geen sprake van massale uitval van bouwvakkers door corona, integendeel.”, weet Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.

De ondervraagde bedrijven stellen in totaal 3000 werknemers te werk. Daarvan is over de laatste 2 weken gemiddeld slechts 2% out door het omikronvirus, zo blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw en de organisatie van grote bouwbedrijven VBA. Na diverse alarmkreten uit andere sectoren valt de situatie momenteel dus goed mee in de bouw. “Toch hopen we dat dit aantal de komende dagen en weken niet zal toenemen, want er is veel dringend werk in de bouw momenteel en qua medewerkers blijft onze sector nog steeds bijzonder krap zitten. 18.200 vacatures staan op dit moment open”, legt Niko Demeester uit.

 

Dat het omikronvirus (nog) niet lelijk huishoudt in de bouw heeft voor een stuk te maken met het groot aandeel buitenarbeid in de sector. Daarnaast mag men niet vergeten dat de bouw de eerste sector was om, begin mei 2020, een sectorprotocol te ondertekenen tussen werknemers en werkgevers om coronaveilig te werken. Dat protocol bevat een aantal veiligheidsmaatregelen qua afstand op de werf en transport van en naar de werven. Door deze maatregelen goed te respecteren heeft de bouw doorheen alle coronagolven heen tot nu toe geen massale uitval van werknemers gekend.

Bronnen
  • Confederatie Bouw