Nieuws

Woningpas voortaan ook beschikbaar voor ondernemingen

21 januari 2022

Het toepassingsgebied van de woningpas, het digitaal paspoort van uw woning, wordt opnieuw uitgebreid. Vanaf nu kunt u ook in naam van een onderneming de woningpas raadplegen en delen met derde partijen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat ondernemingen op een efficiƫntere manier toegang hebben tot alle door de overheid gekende informatie over hun woning(en).

Tot op heden was de woningpas enkel beschikbaar voor natuurlijke personen, maar dat is niet langer het geval. Vanaf nu kunnen ondernemers de woningpas raadplegen voor woningen die in eigendom zijn van de onderneming. Een wettelijk vertegenwoordiger, zoals een zaakvoerder, algemeen of gedelegeerd bestuurder,... kan dit automatisch. Daarnaast kunnen zij ook toegangsrechten aan derden toekennen, zoals aan architecten. Zowel een wettelijk vertegenwoordiger als gebruiker met toegangsrecht kunnen de woningpas in naam van de onderneming met derde partijen delen. Deze derde partijen kunnen nu zowel natuurlijke als rechtspersonen zijn. 

 

De timing voor de uitbreiding van de woningpas naar ondernemers is geen toeval. De renovatieverplichting voor residentiële gebouwen die in 2023 van start gaat, maakt van de woningpas een onmisbare tool. De woningpas zorgt niet alleen voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook het volledige renovatietraject. De tool biedt een handig overzicht van de stappen die u moet doorlopen tijdens het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van de woning. Ook de volgorde van de uitvoeringswerken, de kostprijs, de resultaten van het EPC en de bijhorende premies vindt u hier terug.

 

U kan de woningpas van uw woning eenvoudig raadplegen op door in te loggen met uw e-ID, token of via de itsme®-app. Om woningpas nog toegankelijker te maken, kunnen ondernemingen vanaf nu ook vanuit het e-loket voor ondernemers van VLAIO rechtstreeks naar de woningpas van hun woning(en) navigeren.

Bronnen
  • Vlaamse Overheid