Het beroep van de architect

'Ontzettend fascinerend hoe divers de ontwerpmethodiek in Europa is. Daar steek je veel van op.'

28 januari 2022

Een buitenlandse werkervaring opent een wereld aan kansen. Je verbreedt niet alleen je horizon, je beleeft ook een onvergetelijke tijd. Bovendien vinden werkgevers internationale ervaring een pluspunt. Maar hoe maak je van jouw buitenlandse stage een succes? We vroegen het aan Silvia De Nolf, collega op de NAV-studiedienst. Als afgestudeerd ingenieur-architect (UGent) trok ze in 2000 naar Delft, maakte vervolgens een korte tussenstop in Belgiƫ, om uiteindelijk haar stage te vervolledigen aan de Porte de Choisy in Parijs. En daar hield het buitenlands avontuur niet op. Net voor ze zich in Brugge settelde met een eigen kantoor, proefde Silvia nog een half jaar van de architectuurwereld in Milaan.

Silvia De Nolf tijdens haar stage

Dag Silvia, waarom trok je naar het buitenland voor je stage?

Silvia De Nolf: “In Nederland waren op dat ogenblik topbureaus actief die voor een heel vernieuwende stroming in de architectuurwereld zorgden. Ik wilde graag verdere ontwerpervaring opdoen en hier deel van uitmaken. Na mijn stage bij Mecanoo Architecten in Delft en enkele maanden in België wilde ik ook graag meer van de wereld zien. Ik was nog op zoek naar mezelf en wat architectuur voor mij betekende. Dat kon ik niet in België vinden. Vandaar dat ik een tweede keer naar het buitenland vertrok, naar Parijs, waar ik aan de slag ging bij de Franse afdeling van BOB.361.”

 

Hoe verliep de procedure om een stage in het buitenland te regelen?

“In Nederland was ik als loontrekkende aangeworven. Dat is niet evident. Je moet je aansluiten bij een sociale zekerheid, je identiteitsdocumenten in orde brengen… Bovendien telt mijn tijd in Nederland niet mee voor mijn pensioen. Dat was anders in Frankrijk, waar ik zelfstandige was. Als zelfstandige blijf je je domicilie best in België behouden en factureer je gewoon aan het buitenlands architectenbureau met een Belgisch ondernemingsnummer. Je blijft dan aangesloten bij een Belgisch sociaal verzekeringskantoor en betaalt je btw en belastingen gewoon in België. De tijd die je dan in het buitenland doorbrengt wordt dan ook gewoon mee ingebracht voor je pensioen.”

 

De zoektocht

Portfolio is de deur tot succes

 

Hoe ging je op zoek naar een architectenkantoor om stage te lopen?

“Voor beide stages ben ik op zoek gegaan naar toonaangevende architectenbureaus en heb hen een sollicitatiebrief en portfolio toegestuurd. Het belang van een goed portfolio kan niet genoeg onderstreept worden. Toen was dat nog op papier, maar ik kan me voorstellen dat dit vandaag de dag best in de vorm van een website of een pagina op social media gebeurt. Als je hiermee kan aantonen dat je ook thuis bent in BIM heb je zeker en vast een voetje voor. Het portfolio is de beste opening om in een buitenlands kantoor een kans te maken. Vergeet niet dat er in die grote kantoren heel wat portfolio’s binnenkomen, dus zorg dat het jouw eruit springt.”
 

Je werd geconfronteerd met een andere bouwwetgeving. Hoe ging je hiermee om? 

“Het is inderdaad zo dat de wetgeving anders is. Dat betekent dat je de Belgische wetgeving nog na je stage onder de knie zal moeten krijgen. Daarom kan je best na je stage nog een tijdje voor een Belgisch architectenkantoor werken, alvorens je je eigen kantoor opricht. Dat heb ik niet, maar had ik wel beter gedaan. Daardoor was het een werk van vallen en opstaan om op eigen houtje de Belgische ruimtelijke ordening, technische normen en energieprestatieregelgeving aan te leren.”

 

Hoe zag je werkdag eruit tijdens je stage?

“In Nederland was ik enkel betrokken bij het voorontwerp van projecten van groepswoningbouw. Ik ging mee om die te overleggen met de klant, maakte ontwerptekeningen en schetsen, werkte die uit in CAD-programma’s en Photoshop, maakte studiemaquettes… In Frankrijk voerde ik alle taken uit van ontwerp tot uitvoering, zoals het ook bij een Belgische stage gebruikelijk is. Het ging voornamelijk om renovatie en nieuwbouw van appartementsgebouwen. Ik stond de projectarchitect bij voor het ontwerp, de opmaak van plannen, meetstaten en lastenboeken, en de opvolging van de werf.”

 

Na de stage

Internationale opdrachten scoren

 

Wat is je bijgebleven tijdens je stage in het buitenland?

“Ik vond het ontzettend fascinerend hoe anders de ontwerpmethodiek is. Daar steek je heel veel van op. De ervaringen en impressies die ik in het buitenland opdeed, hebben mijn latere werk sterk beïnvloed. Met mijn kantoor heb ik ook veel projecten uitgevoerd in Nederland.”

 

Wat heb je na je stage gedaan?

“Na mijn stage ben ik nog een half jaar naar Milaan getrokken om ook daar ervaring op te doen. Daar heb ik voornamelijk uitvoeringsdossiers gemaakt voor de retailsector, in opdracht van Citterio. Na deze laatste internationale ervaring ben ik teruggekeerd naar België om er mijn eigen architectenkantoor te starten.”

 

En tot slot, welk wijze raad heb je nog voor studenten die een buitenlandse stage wel zien zitten?

"Begin er zeker vroeg genoeg aan, zodat je de tijd hebt om een goede stageplaats te vinden. Besteed voldoende aandacht aan je portfolio, maak desnoods nieuw werk om er in te plaatsen, het is de belangrijkste deur tot succes. Bereid je voldoende voor en vertrek op tijd naar het buitenland  om er je administratie in orde te brengen en een woonplaats te zoeken. Deze zaken vragen meer energie dan het op het eerste zicht lijkt."