Nieuws

Qville, Combattants en Grand Poste bekroond op RES Awards

25 februari 2022

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2021 zijn gisteren bekroond tijdens de vierde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de Belgische vastgoedsector. Grote winnaars dit jaar zijn: Combattants, een state-of-the-art kantorencomplex in Namen, het cohousingproject QVille in Essen en het kersvers gerenoveerde Grand Poste in Luik. Een tienkoppige jury van experts en prominenten, met onder hen Vlaams bouwmeester Erik Wieƫrs en Antwerp Management Schooldecaan Steven Dehaes, prijsden de winnaars voor hun sterke inspanningen op vlak van duurzaamheid, verscheidenheid en innovatie.

Qville - Foto: bereal

Op donderdag 24 februari werden voor de vierde keer de ‘Beste Belgische Vastgoedprojecten’ bekroond. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards lauweren buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: (semi-) openbare-, commerciële en residentiële ontwikkeling. In totaal meer dan 40 projectontwikkelaars en architecten, uit alle uithoeken van het land, streden voor het hoogste schavotje om één van de felbegeerde Belgische vastgoed-Oscars in de wacht te slepen.

 

Het was een tienkoppige vakjury van experts en prominenten met onder meer Erik Wieërs en Kristiaan Borret, respectievelijk bouwmeesters in Vlaanderen en Brussel, die de drie winnende projecten uit Luik, Essen en Namen bekendmaakte. 

 

Residentieel vastgoed

QVille (Essen) - B-Architecten

Cohousing wordt omschreven als de woonvorm van de toekomst, en net dat is waar QVille in Essen zo op inzet. In het Kempische Essen heeft cohousingspecialist HEEM de oude quarantainestallen, een beschermd monument, omgevormd tot een bruisend cohousingproject met 44 BEN-woningen. Het project komt uit de koker van B-Architecten, die zorgen ervoor dat het project vernieuwend is maar tegelijk ook de hoeve-uitstraling behoudt. De cohousingfilosofie wordt verder onderstreept door een gemeenschappelijke zwemvijver, binnenzwembad met wellness, een buurthuis, een gedeelde tuin met park, coworking spaces en elektrische deelauto’s. 

 

Jury: “Duurzaamheid, verscheidenheid en innovatie: zijn de drie kernwaarden die centraal staan bij de RES Awards. Niet toevallig komen die alle drie terug in dit cohousingproject te Essen. Dit cohousingproject combineert de luxe van de privacy van een eigen woning met sociale betrokkenheid en groepsgevoel. Cohousing biedt ook een antwoord op de uitdaging van de beperkte ruimte die beschikbaar is in de stad.”

 

Commercieel vastgoed

Combattants (Namen) - Architect Emmanuel Bouffioux

In de categorie voor commercieel vastgoed gaat Combattants uit Namen met de pluimen lopen. Na jaren van verloedering werden een braakliggend terrein, twee woningen en een autodepot omgetoverd tot de Waalse zetel voor de Belfius bank. 

 

Combattants is een kantoorgebouw van 6000 m², grenzend aan het station van Namen, met een capaciteit van 350 werknemers. Het kantoorcomplex is dé blikvanger van de Naamse skyline met haar unieke voorgevel. De ontwikkeling van de site werd toevertrouwd aan projectontwikkelaars Antone en Brownfields. Architect Emmanuel Bouffioux, bekend van het gemeentehuis in Etterbeek, nam het ontwerp voor zijn rekening.

 

Jury: “Het project is het schoolvoorbeeld van wat we een “State-of-the-art kantorencomplex” noemen. Het is een architecturaal pareltje en bevat alles wat een hedendaags kantoor moet hebben: openbaar vervoer nabij, in de stad én op-en-top duurzaam. Bovendien maakt het van een verloederde omgeving een gebouw dat bijdraagt tot herwaardering van de Namen.”

Combattants - Foto: bereal

(Semi-) publiek vastgoed

Grand Poste (Luik) - ALTIPLAN°architecten, Two Designers

In de categorie voor (semi-) publiek vastgoed wint Grand Poste, een bruisende belevingsplek in het hart van de 'Vurige Stede’. Een private (BPI) en een semipublieke (NOSHAQ) partner sloegen de handen ineen om het oude postkantoor om te toveren tot een creatieve hotspot. Grand Poste biedt op meer dan 8.000 m² onderdak aan talloze creatieve en ambachtelijke spelers. Van het departement Media, Cultuur en Communicatie van de ULiège over een voedingsmarkt tot zelfs een brouwerij. Voor de architecturale kant van het verhaal bundelden ALTIPLAN°architecten en  Two Designers de krachten.

 

Jury: “Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen. De renovatie van een iconisch pand gaat vaak gepaard met de nodige risico’s. Binnen een strakke planning moest gebruik worden gemaakt van zeer specifieke constructie- en restauratietechnieken en daar is het team met grote onderscheiding in geslaagd. De Luikenaars hebben Grand Poste inmiddels herontdekt en omarmd als dé creatieve hotspot van hun stad. Bovendien is er een mooie mix van jong geweld en anciens die bijdragen tot de opwaardering van de ‘Vurige Stede’.”

Grande Poste - Foto: bereal

Nuttige links