Innovatie

Renoveren voor een futureproof (t)huis

1 maart 2022

Aannemer Isfried Lefevere deed iets wat menig vakman op de lange baan schuift: zijn eigen huis renoveren. Om te isoleren koos hij voor ons Utherm-gamma. De buitenmuren werden geïsoleerd met Utherm Wall L Flex, voor het hellend dak gebruikte Isfried Utherm Sarking LE Plus. Een meerwaarde op elk vlak!

De constructie van het huis van Isfried bleek sterk genoeg, de keuze voor renovatie was dus snel gemaakt. In de woning was echter nog niets geïsoleerd. Kwalitatief isoleren was essentieel voor Isfried en zijn vriendin om hun woning klaar te maken voor de toekomst.

 

Als ervaren aannemer isoleerde Isfried al heel wat woningen. Voor zijn eigen woning koos hij voor Unilin Insulation omwille van verschillende redenen: PIR platen zijn heel makkelijk om mee te werken, en over de prijs-kwaliteitverhouding en de opvolging bij Unilin Insulation is hij heel tevreden.

 

Isoleren én oneffenheden opvangen

De buitenmuren werden geïsoleerd met Utherm Wall L Flex. Deze PIR-isolatieplaten hebben een laagje minerale wol om oneffenheden in de muren op te vangen. Dit was de belangrijkste reden waarom Isfried voor dit type isolatieplaat koos: “Ik vond het interessant dat het laagje wol de oneffenheden in onze oude muren kon opvangen. Dat bespaarde ons heel wat werk voor de afwerking.”

 

Dankzij het laagje minerale wol in de platen creëer je bij oudere muren een ononderbroken isolatieschild. Voor de woning van Isfried was 10 cm isolatie geadviseerd, maar hij koos voor isolatieplaten van 12 cm om zeker aan alle huidige – en toekomstige – eisen te voldoen.

Dak langs buiten isoleren

De dakstructuur was nog in orde en moest dus niet worden vernieuwd. Indien mogelijk gaat de voorkeur dan altijd uit naar isolatie langs de buitenkant omdat er op die manier een ononderbroken isolatieschild kan worden bekomen. Bijkomend voordeel voor Isfried was dat de kamers aan de binnenkant intact bleven. “De twee kamers onder het dak gingen we niet renoveren en bleven dus behouden. Door langs buiten te isoleren, waren daar geen werken nodig”, vertelt Isfried.

 

De dakisolatie gebeurde met Utherm Sarking LE Plus. Deze platen zijn voorzien van een onderdakfolie en laten toe om langs buiten te isoleren. De keuze viel niet toevallig op dit type. Isfried: “In het EPB-verslag werden deze isolatieplaten aangeraden en ook voor de structuur van het dakgebinte was dit de beste oplossing.”

 

Op de plaatsing blikt hij tevreden terug: “De zelfklevende overlapstroken van de folie maakten het plaatsen extra makkelijk. De plaatsing deed ik samen met mijn schoonbroer en een vriend. Zij hadden de techniek snel onder de knie!”

 

Volledig geïsoleerde bouwschil

Isfried isoleerde zowel de gevel als het dak van zijn woning. De volledige bouwschil isoleren is dan ook dé garantie op een kwalitatief en duurzaam eindresultaat. Daarenboven voldoet de woning zo aan alle geldende eisen.

 

Kiezen voor PIR betekent kiezen voor het efficiëntste isolatiemateriaal. Je verliest een minimum aan plaats – zeker als je zoals Isfried langs buiten isoleert – en je krijgt er hoge isolatiewaarden voor in de plaats!

Uniliin gamma

Wil je bij een renovatie de volledige bouwschil efficiënt isoleren? Ontdek dan het compleet gamma van onze partner Unilin voor muren en hellende daken of contacteer hen gerust voor meer informatie.