Nieuws

Paul Robbrecht en Hilde Daem krijgen eredoctoraat UGent

8 maart 2022

De universiteit Gent reikt op 18 maart een eredoctoraat uit aan Paul Robbrecht en Hilde Daem. Het architectenduo wordt zo bekroond voor een indrukwekkend oeuvre. Zowel in België als in het buitenland geldt hun werk als een referentiepunt.

Foto: Michiel Hendryckx

Het initiatief voor het eredoctoraat komt van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. In hun motivatie onderstrepen de bestuursleden van de faculteit dat "de studio tot op de dag van vandaag een nationale en internationale benchmark is voor hedendaagse architectuur.”

 

“Hun oeuvre is eigenzinnig maar ook altijd contextgevoelig, een eigenschap die in architectuurkringen bijzondere erkenning geniet. Hierdoor, en door hun opmerkelijke ingrepen in de openbare ruimte en de stad, nodigt hun werk altijd uit tot reflectie.”

 

Hilde Daem en Paul Robbrecht voelen zich bijzonder vereerd door deze erkenning. “We willen alle huidige en voormalige medewerkers van het atelier bedanken die Robbrecht en Daem architecten hebben gemaakt tot het trotse architectenbureau dat het nu is. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Johannes Robbrecht, die in 2002 bij de studio kwam werken en in 2012 partner werd.”

Nuttige links
Reportage: Boekentoren, symbool van wetenschap en modernistisch erfgoed

Samen met Robbrecht en Daem blikken we terug op de restauratie van de Boekentoren. “Een ambachtelijk monnikenwerk”, aldus de ontwerpers, die hondstrouw bleven aan de visie van Henry van de Velde.