Nieuws
Bouwmaterialen al tot 30 procent duurder door oorlog
23 maart 2022

Foto: Klaas Verdru
Niko Demeester, topman bij de Confederatie Bouw, ziet de impact van de oorlog op twee vlakken. Eerst en vooral zijn er de rechtstreekse gevolgen. “Heel wat klei voor tegels komt uit Oekraïne”, aldus Demeester in De Standaard. “Die kunnen nu dus niet gemaakt worden. Ook ijzerschroot voor staalfabrieken in Europa komt vaak uit Oekraïne of Rusland, waardoor staal voor de bouw moeilijk verkrijgbaar is.”
Daarnaast wordt de sector getroffen door enkele onrechtstreekse effecten, vooral vanwege de hoge gas- en olieprijzen. Demeester: “Om cement te maken of bakstenen en dakpannen te bakken, heb je heel wat gas nodig. Dat peperdure gas maakt energie-intensieve bouwmaterialen duurder.” Door de hoge transportkosten gaan ook de houtprijzen (opnieuw) door het dak.
De onduidelijke toekomst zorgt voor heel wat stress. Ondertussen worden immers al heel wat contracten voor na de zomer onderhandeld zonder te weten aan welke prijzen rendabel kan gewerkt worden.
Meerwerken: jouw rechten en plichten als architect
Word je als architect geconfronteerd met meerwerken of extra prestaties? Informeer je dan goed over je rechten en plichten. In dit artikel zet onze jurist Eline Debast de belangrijkste principes op een rij.
ACTUEEL
- 'Alle herbruikbare bouwmaterialen in Oostende willen we inventariseren via een digital twin'
- Test je kennis over omgevingsvergunningen (online quiz)
- “Onze sector mist nog te veel soft skills” | Moeders in architectuur
- Wat ik nog niet wist over de job als architect voor mijn stage: Emma Herregods (LAVA architecten)