Innovatie

Architectuur meets brandveiligheid in Varsenare

23 maart 2022

In Varsenare werken architectenbureau a[RT] en aannemer Tom Vansteelandt momenteel samen aan een stijlvolle meergezinswoning. De architect ging voor een bijzonder ontwerp, de aannemer is momenteel volop bezig met de gevelisolatie. “We kozen bewust voor Utherm Wall A omdat de isolatie zo beter scoort dan het verplichte minimum voor middelhoge gebouwen.”

Sfeervolle architectuur in Varsenare

In het centrum van Varsenare, vlakbij Brugge, wordt een kleinschalig project gerealiseerd. De meergezinswoning telt acht units binnen een atypische architectuur. Zowel het dak als de gevel zullen worden afgewerkt met keramische pannen. Een speciaal concept waarin 8 gezinnen binnenkort mogen thuiskomen.

 

Brandveilig bouwen

Brandveiligheid is essentieel in hedendaagse bouwprojecten en speelt ook binnen deze architectuur een prominente rol. Aangezien dit project zowel een meergezinswoning als een middelhoog gebouw is én het om een geventileerde geval gaat, zijn er verschillende brandeisen van toepassing. In middelhoge gebouwen moet de isolatie voldoen aan brandreactieklasse E en bij meergezinswoningen moet om de 2 verdiepingen een brandscherm worden toegepast. Op deze pagina over brandveiligheid lees je hier meer over.

 

Dit project moest dus aan heel wat voorschriften voldoen. Logisch dat architect Denis Rogiest dit al van bij de eerste ontwerpen indachtig was. Hij schreef heel bewust Utherm Wall A voor om de gevel te isoleren. “De isolatie die hier wordt gebruikt, scoort beter dan het minimum dat we moeten voorzien in middelhoogbouw. Vandaar de keuze.”

Utherm Wall A als optimale keuze

Bij Unilin Insulation adviseren we altijd met oog op de toekomst. Op isolatiewaarde en brandveiligheid kan je immers nooit te goed scoren. In dat opzicht is Utherm Wall A de perfecte keuze voor middelhoge gebouwen. Meer nog: waar brandreactieklasse E vereist is, doet Utherm Wall A het nog beter!

 

Toch is isolatie niet de enige factor binnen brandveilig bouwen. De brandeisen worden altijd bekeken binnen het totale systeem waardoor een doordachte combinatie van verschillende materialen zo belangrijk is. Je mag nog zo kwalitatief mogelijk isoleren, als er geen aandacht is voor bijvoorbeeld goede brandschermen zal het gebouw niet brandveilig zijn.

 

Vlotte plaatsing

Net als architect Denis Rogiest, werkt ook aannemer Tom Vansteelandt graag samen met Unilin Insulation. Nu het project in de isolatiefase zit, blijkt nog maar eens hoe makkelijk de  zich laten plaatsen.

 

“Door de vele ramen is het een moeilijk gebouw, maar toch verloopt de plaatsing heel vlot. Het is wat meer werk dan gewoon ‘rechtdoor’ isoleren, maar het eindresultaat zal mooi zijn”, besluit Tom Vansteelandt.

 

Bij Unilin Insulation zijn we alvast heel benieuwd naar dat eindresultaat! Door goed en brandveilig te isoleren, is immers een mooie toekomst weggelegd voor dit bouwproject en zijn bewoners.

Unilin Insulation

Wil je graag extra advies over brandveilig bouwen en isoleren? Of meer weten over de juiste isolatiematerialen voor een specifiek bouwproject? Aarzel niet om onze partner Unilin Insulation te contacteren. Hun experts helpen je met veel plezier!