Opinie

"2016: grand cru of grand mal?"

Kati Lamens, voorzitter NAV • 10 februari 2016

“In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes”, wist de Amerikaanse politicus Benjamin Franklin in de 18de eeuw al. Niets is zeker, tenzij dat we op een dag sterven, in afwachting daarvan belastingen moeten betalen en als architect jaarlijks een rugzak vol extra administratieve en andere verplichtingen op onze toch al fel belaste rug geladen krijgen.

2016 vormt op dat laatste geen uitzondering. Scherpere EPB-eisen, een ventilatieverslaggever die het ingewikkelde kluwen van bouwpartners komt vervoegen, gemeenten die zelf EPB-eisen mogen opleggen voor nieuwe wijken: je zou er alle energie bij verliezen. Die energie hebben we nochtans broodnodig om onze bouwheren bij te staan, want zij hebben het ook niet onder de markt. Terwijl de extra eisen en partners een gat slaan in hun bouwbudget, moeten ze met lede ogen toekijken hoe langs de andere zijde wordt beknibbeld op de woonbonus, de renovatiepremie en de bouw- en energiepremies in het algemeen. Geen wonder dat 2015 een negatief recordjaar was voor nieuwbouw met een bijzonder laag aantal vergunningen voor huizen en amper betere cijfers voor appartementen. Ook de renovatiemarkt was geen hoogvlieger en had vooral betrekking op kleinere ingrepen.

 

Maar fatalisme is aan onze beroepsvereniging niet besteed. Hoe moeilijker de situatie, hoe meer inspanningen we leveren om daar iets aan te veranderen. Zo blijven we in 2016 hameren op de administratieve vereenvoudiging die ons reeds lang is beloofd. Na de perikelen met de digitale bouwvergunning zullen we de introductie van de omgevingsvergunning op de voet volgen. We blijven aan de boom schudden voor een uitbreiding van de verplichte verzekering naar andere bouwpartners. We trekken mee aan de kar voor een intelligente en werkbare omzetting van de Europese richtlijn voor openbare opdrachten. En we kijken vol verwachting uit naar de nieuwe Vlaams Bouwmeester. We verwachten geen deus ex machina maar wel een medestander, zodat 2016 over 12 maanden een geslaagde afdronk krijgt.

Bronnen
  • NAV News 81