Quatuor © Philippe Piraux

Innovatie

Hoogbouw: waar moet je op letten bij de keuze van Reynaers Aluminium ramen en deuren?

5 mei 2022

Als je aan de slag gaat met een hoogbouwproject is het van belang dat je voldoende aandacht geeft aan de lucht- en waterdichtheid en de weerstand tegen windbelasting van het aluminium schrijnwerk. Deze vragen namelijk meer aandacht in vergelijking met deze voor een laagbouw. Omdat we op al onze oplossingen wind-, water- en luchttesten uitvoeren in ons testcentrum, adviseren we graag waar je op moet letten bij hoogbouw en welke oplossingen het best bij jouw project passen.

Wanneer spreek je over een hoogbouw?

 

De definitie van een hoogbouw verschilt per land. In België spreekt men over een hoogbouw vanaf 25 meter en hoger.

 

Waar moet je op letten bij een hoogbouw project?
 

Details / bouwaansluitingen

Bij hoogbouw zijn er veel mogelijkheden, maar alles draait rond de details. Geen enkel detail mag dan ook aan de aandacht ontsnappen. Niet tijdens de voorstudie, en zeker niet tijdens de plaatsing. Denk daarbij aan de bouwaansluitingen en de dubbele dichtingsbarrières tussen het schrijnwerk en de ruwbouw.  


Prestaties

Het toegepaste systeem moet de voorgeschreven prestaties kunnen invullen. Bij hoogbouw zijn prestatie-eisen van waterdichtheid 600Pa (voor gebouwen van 42m tot 100m hoogte in functie van de ligging van het gebouw) tot 750Pa (voor gebouwen tot 130m hoogte) geen uitzondering. Het is dan ook aangewezen om aandacht te besteden aan de stabiliteit tegen de windlasten van zowel de verankeringen, als de tussenstijlen en regels van de schrijnwerkelementen. In veel gevallen leidt dit tot het verstevigen van de profielen.


Onderhoud

Bij hoogbouw wordt het schrijnwerk sterker belast door regen en wind. Daarom is het aangeraden om extra aandacht te besteden aan onderhoud, zodat het schrijnwerk zijn sterke prestaties behoudt. Zo kan er een onderhoudscontract voorgeschreven worden met het bedrijf dat de ramen plaatst. Ook het vervangen van elementen kan een belangrijk onderdeel zijn van onderhoud. Denk daarom bij het ontwerp voldoende na over de mogelijkheden die er zijn om bijvoorbeeld glas of vulelementen te vervangen.

Antwerp Tower © Wiel Arets Architects

Brandveiligheid

Ook de brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt tijdens de ontwerpsfase van een hoogbouw project. Bij normale woningen zijn er meer vluchtroutes dan bij een hoogbouw, waardoor het gemakkelijker is om te ontsnappen als er een brand uitbreekt. Het gebruik van brandwerend schrijnwerk is dan ook een must wanneer een gebouw een bepaalde hoogte bereikt. Bovendien is het van belang om rekening te houden met het toekomstige doel van je project. Zo kan het gebruik ervan binnen enkele jaren veranderen, waardoor brandwerend schrijnwerk plots wél verplicht is. Denk hierbij aan een kantoorgebouw dat tot een appartementsgebouw wordt omgebouwd. 
 

Normen/voorschriften

Tenslotte is het van belang om alle normen en voorschriften te kennen die op het schrijnwerk van toepassing zijn.