Innovatie

Nieuw LifeCycles evenement brengt wereldtop in architectuur, project- en stadsontwikkeling naar Gent

15 juni 2022

Maar liefst 40 internationale toppers uit de architectuur-, stedenbouw, academische en vastgoedwereld komen in september samen op LifeCycles in Gent, een nieuw internationaal forum over de toekomst en kwaliteit van onze steden, architectuur en gebouwen. Inspelend op evoluties rond technologie, ecologie, gemeenschappen en mobiliteit, wil LifeCycles het debat aanwakkeren rond het ontwerp en de invulling van onze toekomstige leefwereld. Twee jaar na de initieel geplande eerste editie zal LifeCycles nu doorgaan van 28 tot 30 September 2022.

Reinier de Graaf van het iconische architectenbureau OMA, de revolutionaire Carlo Ratti, voormalig Toronto stadsplanner Jennifer Keesmaat, Arup’s innovatieleider Jan Wurm, tot de progressieve Chris Precht of Taro Okabe – directeur van het Parijse kantoor van Pritzker winnaar Shigeru Ban… het is slecht een kleine greep uit het indrukwekkende LifeCycles programma.

 

“Het zijn stuk voor stuk innovatie-experts die vorm geven aan onze toekomstige wereld, door esthetiek, technologie, techniek, menselijkheid en beleving op een duurzame manier te combineren. En door al die nieuwe ideeën en inzichten te delen, maken ze van LifeCycles een sterk platform voor debat, inspiratie en toekomstgericht denken.” Reggy Van den Branden, organisator LifeCycles.

 

Het LifeCycles programma is opgebouwd rond 6 onderwerpen, de levenscyclussen van een stad, architectuur, bouw, omgeving, technologie en maatschappij. “Elk van deze onderwerpen is vandaag heel sterk onderhevig aan verandering en innovatie. Bovendien zijn ze onlosmakelijk met elkaar verweven. Grote trends zoals urbanisatie bepalen niet alleen de functie en invulling van onze steden, maar ook de noden en vorm van onze gebouwen. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen op vlak van mobiliteit en duurzaamheid, leven we in een steeds meer geconnecteerde en data-gedreven maatschappij, evolueren we naar ‘smart cities’ en richt de bouwsector zich steeds meer op modulair, circulair en 3D-geprint - maar ook betaalbaar - bouwen. Al die topics zullen in deze 3 dagen ruimschoots aan bod komen”. Reggy Van den Branden, organisator LifeCycles.

 

Deze megatrends worden tijdens het evenement met experts uit verschillende domeinen benaderd. Zo komen naast architecten ook gerenomeerde stadsplanners aan bod zoals Hélène Chartier van C40 cities en voormalig Toronto stadsarchitecte Jennifer Keesmaat. Ook kunstenaar Arne Quinze neemt het podium, net als innovatieleiders Tom Bosschaert en James Ehrlich, die met respectievelijk Orchid City en Regen Villages werken aan de eerste volledig zelfvoorzienende woonwijken.

 

“De multidisciplinaire benadering kan enkel versterkend werken. Met dit event willen we voor de eerste keer de kruisbestuiving zoeken tussen alle betrokken partijen, van architect tot ingenieur, van onderzoeker tot ontwikkelaar, aannemer, overheid of investeerder. LifeCycles wordt een must om bij te wonen voor iedereen die begaan is met de kwaliteit en toekomst van onze gebouwen en omgeving.”

 

Naast de vele internationale sprekers nemen ook enkele Belgische toonaangevende namen het podium, zoals Julien De Smedt, Gilles Retsin, Xavier De Kestelier, Philippe Block en Johan Anrys van 51N4E. De komende weken zal het programma nog verder aangevuld worden met zowel Belgische als buitenlandse sprekers.

 

De locatie van het evenement blijft nog even geheim, maar belooft net als de sprekerslijst eveneens indrukwekkend en relevant te worden. Het evenement krijgt de steun van brownfield ontwikkelaar Revive, enkele netwerkorganisaties, mediapartners en toonaangevende merken zoals Delta Light, Polestar en Grohe.

NAV-ledenvoordeel

Geïnteresseerden kunnen terecht op www.lifecycles.be voor meer info. Ticketprijzen variëren van 185€ voor één dag tot 335€ voor drie dagen voor de eerste reeks inschrijvingen, met aangepaste tarieven voor studenten.

 

Met de code LIFECYCLES-NAV-2022 krijg je trouwens 10% korting bij de aankoop op je ticket! De korting is geldig voor alle type tickets. Bij het invullen van je gegevens kan je onderaan de pagina de code ingeven waarna de korting automatisch verrekend wordt.