Nieuws

Onroerenderfgoedprijs 2022: stem nu voor de publieksprijs

6 juli 2022

Wat is jouw favoriet: Het Steen in Antwerpen, de Sint-Odulphuskerk in Borgloon of de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen? Dat zijn de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2022. Met die prijs plaatst de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker. Een professionele jury kiest de winnaar, maar er is ook een publieksprijs waarvoor iedereen kan stemmen vanaf nu tot en met Open Monumentendag op 11 september.

Het Steen in Antwerpen, credits: onroerenderfgoed.be

Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Uit 38 inzendingen koos een externe jury de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2022. Op 7 oktober maakt de bevoegde minister de winnaar van de prijs bekend. Elke laureaat maakt ook kans op de publieksprijs en daarvoor kan je nu stemmen. Nog niet helemaal zeker welk project jouw stem krijgt? We stellen ze kort voor.

Het Steen in Antwerpen kreeg veel kritiek bij het grote publiek. Maar die controverse was op zich waardevol, want het bracht een debat op gang over hoe we omgaan met monumenten. Het is het oudste gebouw van ’t stad, deel van de voormalige ringwalburg aan de Schelde. Na de recente herbestemming werd het vroegere museum een laagdrempelig toeristisch onthaalcentrum met een belevingsparcours door de oude gebouwen en een nieuw gedeelte dat een cruiseterminal herbergt. De nieuwbouw haalt inspiratie uit het oude gebouw, maar onderscheidt zich toch duidelijk.

Het Steen in Antwerpen, credits: onroerenderfgoed.be

De Sint-Odulphuskerk in Borgloon speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het graafschap Loon. De kerk is volledig beschermd sinds 2002. Bij de recente restauratie werd de kerk, kloostergang, kapittelzaal en nieuwe crypte aangepakt en is er een visie op de toekomst als ‘open kerk’ ontwikkeld. Betrokkenheid en participatie van de volledige gemeenschap staan daarbij centraal. De nieuwe aureool (of HALO) in de kerk is een blikvanger, een ontwerp van architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh.

Sint-Odulphuskerk in Borgloon, credits: onroerenderfgoed.be

De Oude Stadsfeestzaal in Mechelen combineert kenmerken van de Italiaanse renaissance, het classicisme en interbellum. De zaal werd in 2003 beschermd, maar raakte in verval. Samen met de Lumière Groep gaf het stadsbestuur de zaal een nieuwe functie als stadscinema. In de ruimte ontwierpen architecten een compacte box met drie zalen boven elkaar. Dankzij spiegels op de box en langs de wanden staat het erfgoed, met de bijzondere rondboogarcades en zuilen extra in de kijker.

Oude Stadsfeestzaal in Mechelen, credits: Michiel De Cleene