Nieuws

Zoon op de bres voor brutalistisch zwembad van vader Lucien Cnockaert

12 augustus 2022

Na het debacle in Oostende, waar de sloopvergunning voor het brutalistische oud-zwembadcomplex van Paul Felix en Jan Tanghe pas goedgekeurd werd, dreigt er ook in Wervik een brutalistisch zwembad verloren te gaan. Zoon Frederik Cnockaert start een petitie om het zwembad te redden dat wijlen zijn vader, ir. architect Lucien Cnockaert, ontwierp.

Zwembad in Wervik, begin jaren 80

“Mijn vader had een haat-liefdeverhouding met het zwembad”, vertelt kunstrestaurateur Frederik Cnockaert. “In 1969 was er de vraag van het gemeentebestuur om het zwembad te ontwerpen, het plan werd goedgekeurd in 1972, maar het duurde nog tot 1982 vooraleer het zwembad openging.” Discussies over de kostprijs, problemen met subsidies en de moeizame zoektocht naar de juiste bouwpartners om de soms vernieuwende technieken te realiseren, zorgden vooral voor vertraging.

Eerste voorontwerp van het zwembad in 1969

Bijzondere betonconstructie op palen

Bijzonder aan het modernistische gebouw is de constructie op palen. “In de periode dat mijn vader het ontwerp tekende, waren er nog geregeld overstromingen van de Leie. Daarom koos hij voor een gebouw op palen met een bovengrondse zwemkuip, makkelijk voor onderhoud. De bedoeling was dat er onder het gebouw ruimte zou zijn om markten te houden. Nu wordt de plek vooral als parking gebruikt. Ook het hangdak, de betonstructuren, beschildering met opvallende, primaire kleuren en een kunstwerk in de natte, ruwe beton getekend door Lionel Holvoet maken het gebouw karaktervol. Vroeger waren er bovendien brandglazen met felrode accenten, maar die zijn mettertijd vervangen door gewone glasramen.”

Het zwembad vandaag (credits Frederik Cnockaert)

Oproep om zwembad tweede leven te geven

Eind dit jaar sluit het zwembad de deuren. Te hoge onderhouds- en renovatiekosten maken het onmogelijk om de infrastructuur als zwembad te houden. Toch vindt zoon Frederik dat het gebouw niet zonder meer gesloopt mag worden. Hij startte daarom een petitie. “Het brutalistische zwembad heeft schade door betonrot, maar is wel een gebouw met unieke architecturale waarden en eigen karakter. Ik zie mogelijkheden om het een tweede leven te geven, bijvoorbeeld als expositieruimte. Uit respect voor het verleden zouden we die discussie op z’n minst moeten voeren. Als een gevolg van kortzichtig beleid werden in verleden al te vaak gebouwen gesloopt, waarvan men achteraf beseft hoe waardevol ze waren.”

 

Meer weten over het initiatief en/of de petitie van Frederik Cnockaert? Stuur dan een e-mail naar info@kerat.be

Nuttige links
Column over de toekomst van modernistisch erfgoed

Naar aanleiding van de sloop van het brutalistische zwembad in Oostende schreef ir. architect Arnaud Tandt een column.