Nieuws

BTW-verlaging en hogere premies stimuleren de keuze voor warmtepompen, warmtepomp- en zonneboilers

23 augustus 2022

Gezinnen en ondernemingen voelen de gevolgen van de torenhoge energieprijzen. De transitie naar hernieuwbare energie is meer dan ooit urgent. Met de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers voor woningen van minder dan 10 jaar oud en de betere premievoorwaarden is het nu nog interessanter om bij een renovatie voor eind volgend jaar een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler te plaatsen.

Midden juni besliste de federale regering om voor woningen van minder dan 10 jaar oud het btw-tarief voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers te verlagen van 21% naar 6%. De btw-verlaging geldt voor alle installaties sinds 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. Daarnaast kunnen verbouwers een beroep doen op energiepremies wanneer ze kiezen voor een energiezuinige verwarming van hun huis en/of sanitair water met een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler.

Premies in Vlaanderen en Brussel: waar aanvragen en hoe hoog zijn ze?

Sinds 1 juli 2022 is er in Vlaanderen één  loket (Mijn VerbouwPremie) waar je zowel de energiepremies voor een nieuwe installatie voor ruimte- of warmwaterverwarming als de Vlaamse renovatiepremie kan aanvragen. Vanaf 1 oktober 2022 kan je Mijn Verbouwpremie online aanvragen.

 

Er zijn extra verhogingen voor de middelste en laagste inkomenscategorieën. Daarnaast zijn – voor alle doelgroepen - de premies voor warmtepompboilers (van min. 350 euro naar min. 450 euro), voor lucht-waterwarmtepompen (van min. 2.250 naar min. 3.000 euro)  en hybride lucht-waterwarmtepompen (van min 1.500 euro naar min. 2.000 euro) verhoogd. Die premie bedraagt altijd max. 40% van de factuur, behalve voor de laagste inkomenscategorie waar ook hogere premiebedragen gelden. In die categorie bedraagt de premie max. 50% van de factuur. Voor een zonneboiler kan je bijvoorbeeld een premie krijgen tot 2.750 euro of tot 3.300 euro, wanneer je tot de laagste inkomenscategorie behoort.

 

In Brussel blijven met de overschakeling van de oude premies naar de nieuwe Renolution-premies de premiebedragen voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers even hoog, maar is er geen begrenzing van dat premiebedrag op basis van de factuur meer.

Op www.InfoWarmtePomp.be lees je meer over de premiebedragen of vind je niet merkgebonden info over warmtepompen en warmtepompboilers. Wil je meer weten over zonneboilers of zonneboilerpremies? Dan is www.InfoZonneBoiler.be, het informatieplatform van de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar, interessant.