Nieuws

Op zoek naar een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen

26 augustus 2022

Op Open Monumentendag (zondag 11 september 2022) kan je een rondleiding volgen in enkele modernistische panden die een boeiende, duurzame renovatie ondergingen. De activiteiten kaderen in een traject dat de Kempense onroerenderfgoeddiensten en AR-TUR, platform voor architectuur en ruimte, ondernemen rond het verduurzamen van het Kempens modernistisch erfgoed. 'Nu we met z’n allen bewuster omgaan met materiaal- en energiegebruik, moeten we elke kans om erfgoedpanden nieuw leven in te blazen met beide handen grijpen', aldus de initiatiefnemers.

Atoomwijk in Mol

Het modernistische erfgoed is meer dan de grote namen, zoals Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Ook in de Kempen vind je architecturale pareltjes. Tijdens Open Monumentendag wordt dat jong modernistisch erfgoed in de kijker gezet. Zo ontwierpen de architecten van de 'Turnhoutse school' heel wat interessante gebouwen die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren.

 

Dat de modernistische architectuur kwetsbaar is, en het onderhoud of de renovatie van de panden uitdagend, bleek al vaker. Onze redacteur, ingenieur-architect Arnaud Tandt, schreef hierover een interessant opiniestuk. Veel gebouwen dreigen daarom hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden (zoals in Oostende of Wervik). Om hier iets aan te doen, slaan verschillende organisaties in de Kempen de handen in elkaar. Ze gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Het doel is om zo aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen te bouwen.

Gebouw van Pelckmans uitgevers, ontworpen door bOb Van Reeth, Kalmthout

Bezoek boeiende renovaties 

Tijdens Open Monumentendag kan je in de Kempen rondleidingen volgen in panden die een boeiende renovatie ondergingen. Een greep uit het programma:

 

  • In Beerse geven i.s.m. architecten meer uitleg over de renovatie van woning Van de Vliet. Ze voegden een extra verdieping toe aan de modernistische parel van architect Paul Neefs.
  • In Mol wordt de pas gerenoveerde en verduurzaamde Atoomwijk voorgesteld. Tussen 10u en 16u is de wijk vrij te bezoeken en worden er ook rondleidingen in de pas gerenoveerde gebouwen georganiseerd.
  • Bouwheer Olivier Philips neemt je mee achter de schermen van de renovatie door ARAT architecten van Villa Philips in Grobbendonk.
  • In Kalmthout zijn er doorlopend rondleidingen in het gebouw van Pelckmans Uitgevers, ontworpen door bOb Van Reeth.
  • In Schilde kan je naar een expo en lezing over de geschiedenis en herbestemming van de modernistische parochiekerk.


Het traject ‘modernisme in de Kempen’ is een samenwerking tussen o.m. IOED’s Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, de Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.

Nuttige links