Nieuws

Opgepast: extra controles op vergoeding auteursrechten

Silvia De Nolf (NAV-adviseur) • 29 augustus 2022

Heel wat architecten maken gebruik van de fiscaal gunstige behandeling van de vergoeding op auteursrechten. Zij beschouwen een deel van hun inkomsten als creatief werk en betalen op die vergoeding voor auteursrechten minder belastingen. Maar pas op, de fiscus stroopt momenteel architectenbureaus af om extra controles uit te voeren!

NAV heeft weet van verschillende architectenbureaus die een controle kregen. De controle ging niet over de berekeningswijze van het verlaagd tarief. In veel gevallen zijn er daar geen problemen mee, dankzij het bestaan van een ruling. Een ruling houdt in dat je op voorhand een akkoord vraagt aan de fiscus over het toepasbaar belastingtarief voor jouw specifieke situatie.

 

Wat de fiscus bij de controles in vraag stelde, was of het werk van de architect al dan niet creatief was. De fiscus velt hierbij dus een waardeoordeel. NAV is van mening dat de fiscus niet over de juiste kennis beschikt om hierover uitspraken te doen. In minstens één van de architectenbureaus verwierp de fiscus het gunstig regime voor de vergoeding van auteursrechten. Dit schept een precedent naar andere architecten toe. Wees dus extra voorzichtig!  

Wil je meer weten over de belastingen op auteursrechten? Lees dan zeker ons artikel. Ook in onze pocket kan je er de basisprincipes over terugvinden. Nood aan concrete tips? Johanna Waelkens van SBB accountants geeft enkele nuttige tips: 

 

  • Wacht niet op een controle, maar maak op voorhand een analyse om te bepalen of je al dan niet met auteursrechten mag werken. Zorg hier voor voldoende argumenten. Schetsen, ontwerpmaquettes en ontwerpdocumenten kunnen als bewijsstukken gebruikt worden. Als er juridisch geen auteursrechten bestaan, dan kan het fiscaal gunstregime niet worden toegepast en eindigt meteen het optimalisatieverhaal.   
  • Gelet op de standpunten van de belastingadministratie over de minimale vereisten en de complexe regels om de maximaal toelaatbare vergoeding te bepalen (omzetmethode of financiële enveloppe-methode), laat je dit best door een accountant bepalen.  
  • Wil je zeker zijn over de berekeningswijze van het verlaagd tarief voor jouw specifieke situatie, dan vraag je best een ruling aan. 
  • Maak overeenkomsten waarbij de auteursrechten worden overgedragen naar de vennootschap. Voor de administratie is dat een noodzakelijke voorwaarde voor de toepassing van het fiscaal gunstregime.