Innovatie

De beste tablets voor architecten in 2022

Jeroen De Paepe (ArchiSnapper) • 8 september 2022

Voor architecten, ingenieurs en aannemers is een tablet de perfecte partner om digitalisering te omarmen. Een tablet helpt je toegang te krijgen tot al je bestanden en gegevens, waar je ook bent. En het helpt ook onderweg informatie te documenteren zoals vergadernotities, foto’s, schetsen en meer. Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe tablet? Check dan zeker het advies van onze partner ArchiSnapper.

De belangrijkste selectiecriteria voor tablets

 

Om je een kader te geven in plaats van enkel een lijst met goede keuzes, lijsten we eerst even de belangrijkste selectiecriteria op die je kan gebruiken om joúw perfecte tablet te vinden.

 

Schermgrootte

Als jouw werfbezoek zich beperken tot het maken van foto’s en noteren van enkele kernwoorden en je niet continu plannen moet raadplegen, dan kan een smartphone heel goed volstaan.

 

Wil je onderweg langere stukken tekst lezen en schrijven, gedetailleerde plannen en modellen bekijken en markeren, of je apparaat in een conceptuele fase gebruiken om te schetsen? Dan is een tablet van normaal formaat zoals een Samsung Galaxy Tab of iPad Pro met een scherm van 10 tot 13 inch waarschijnlijk de beste optie.

 

Er is ook een derde optie, in de vorm van kleinere tablets met een schermgrootte van 7 tot 9 inch. Hij past in je jaszak en is toch handiger dan een smartphone om door plannen te scrollen, of tekst te lezen en te typen. Een goed voorbeeld hiervan is de iPad mini met een 8,3-inch scherm of Android-modellen van een vergelijkbaar formaat.

 

Opslagruimte

Iets om te onthouden is dat data opslag iets anders is als RAM geheugen. Opslag is wat wordt gebruikt om bestanden zoals foto’s en muziek op te slaan, terwijl RAM geheugen slaat op de verwerking van gegevens (zie hieronder).

 

Als je veel foto’s en video’s maakt met je tablet, dan is 64 GB echt het minimum. Als je modellen bewerkt met jouw tablet moet je eerder kijken naar 256 GB of 512 GB.

 

Op de meeste Android apparaten kun je een externe geheugenkaart (SD kaart) toevoegen om het geheugen uit te breiden. Dit is onmogelijk met Apple tablets, dus zorg ervoor dat je meteen investeert in voldoende opslagruimte als u een iPad overweegt.

 

Cloudopslag biedt wel de optie om gegevens online op te slaan en beschikbaar te maken in plaats van lokaal op jouw toestel waardoor je minder opslagruimte nodig hebt op het toestel.

 

Snelheid (RAM)

Ik zou zeggen dat dit DE belangrijkste factor is om te overwegen bij het kopen van een nieuwe tablet voor professioneel gebruik.

 

Het RAM geheugen is een beslissende factor in de snelheid van je apparaat, inclusief hoe snel je tablet foto’s kan maken en opslaan of modellen en plattegronden kan renderen. Hoe meer RAM een tablet heeft, hoe beter deze zal werken, omdat elke app die op je apparaat is geïnstalleerd een deel van het RAM geheugen verbruikt.

 

Dus hoeveel heb je nodig?

RAM geheugen varieert van 1 GB voor budgetmodellen tot 16 GB voor duurdere modellen.

 

We raden gebruikers van ArchiSnapper een absoluut minimum van 3 GB RAM aan. Je zal merken dat de apparaten die onze lijst hieronder hebben gehaald allemaal 4 GB RAM of meer hebben.

 

Levensduur batterij

Als je vaak onderweg bent is een tablet die de hele dag meegaat zonder op te laden dus een must. Zoek dus naar apparaten met een batterijduur van minimaal 9 uur bij normale activiteit.

 

Accessoires

Met een stylus pen kan je concepten schetsen, grondplannen annoteren, of modellen aanpassen.

 

Een stevige hoes is absoluut noodzakelijk om je tablet te beschermen tegen gevaren zoals regen, stof, of vallen op harde oppervlakken.

 

Een extern toetsenbord dat je op je tablet kunt aansluiten is handiger dan een touchscreen toetsenbord wanneer je ergens neerzit om te werken. Hiermee kan je op je tablet blijven werken in de bouwkeet, onderweg of tijdens een vergadering met een klant.


Connectiviteit

Apparaten met een data verbinding zijn duurder. Om een indicatie te geven: de extra prijs voor een data optie varieert van $130 tot $150 voor iPad modellen. Bovendien zijn er de kosten van het betalen van een provider voor uw datagebruik.

 

Als je echter onderweg vaak een internetverbinding nodig hebt, apps gebruikt die connectie nodig hebben, regelmatig bestanden in de cloud wilt raadplegen of emails wilt controleren dan zou ik wel een data connectie aanraden.

 

Lees hier meer details over de belangrijkste selectiecriteria bij de selectie van jouw volgende tablet

 

De beste tablets voor architecten

 

Beste budget tablet: Samsung Galaxy Tab S6 Lite (10.4-inch, 64 GB, WiFi) – $299

Met een prijs van $299 is de Galaxy Tab S6 Lite een geschikte kandidaat voor architecten die op zoek zijn naar een degelijke tablet, maar niet bereid zijn om hoge bedragen uit te geven.

 

De Galaxy Tab S6 Lite is met een meegeleverde S Pen, goede performantie, een slanke bouw en een batterijduur tot 13 uur, een goed intro apparaat om onderweg productief te zijn.

 

Meer lezen over dit toestel.

 

Als je een iOS gebruiker bent, dan is de iPad 10.2 (2021) de beste budget optie voor jou. Deze 10,2-inch iPad is de tablet voor iedereen. Het is niet alleen de meest betaalbare iPad, maar het heeft ook een goede prijs/kwaliteit verhouding.

 

Beste kleine tablet: iPad Mini 6 2021 (8.3-inch, 64 GB, WiFi) – $499

Het voordeel van een kleine tablet zoals de iPad mini is dat je hem gemakkelijk in één hand kunt houden. Het is een handig, draagbaar en licht apparaat. Als je geen groter scherm nodig hebt en veel onderweg bent is de iPad Mini (of andere tablets met een vergelijkbaar schermformaat) een prima optie.

 

Meer lezen over dit toestel.

 

Voor Android users die op zoek zijn naar een gelijkaardig toestel: De Samsung Galaxy Tab A7 Lite werd in 2021 uitgebracht als een goedkopere, lichtere en compactere versie van de Galaxy Tab A7, een van de beste Android tablets op de markt. Het is een handig klein apparaat dat zeker te overwegen is als je een degelijke en compacte Android tablet zoekt voor een beperkt budget.

 

Beste tablet voor architecten: iPad Pro M1 2021 (11-inch, 128 GB, WiFi) – $799

Je kan er niet omheen: de Apple iPad Pro blijft de beste tablet voor architecten.

 

Als je een architect bent, met iOS werk, klaar bent om je workflow aan te passen en een tablet voor meer dan alleen administratie en e-mails wilt gebruiken, dan is de Apple iPad Pro de beste keuze.

 

De iPad Pro 11-inch is een zeer krachtig apparaat dat alles kan wat een architect nodig heeft. Het is licht en draagbaar om mee te nemen tijdens werfbezoeken, maar toch groot en krachtig genoeg om te gebruiken voor schetsen of voor het annoteren of bewerken van complexe plannen.

 

Meer lezen over dit toestel.

 

Als je de voorkeur geeft aan het Android besturingssysteem en een top tablet wilt, overweeg dan zeker de Samsung Galaxy Tab S8 – die in februari van 2022 is uitgebracht. Het is de opvolger van de Samsung Galaxy Tab S7 uit 2020, die we in de vorige versie van dit artikel de beste iPad Pro-concurrent noemden. Het is een van de beste tablets op de markt.

Conclusie

 

We hopen dat dit overzicht je helpt bij het kiezen van een tablet die 100% aan je behoeften voldoet.

 

Ons belangrijkste advies is dat je eerst even nadenkt waarvoor je de tablet allemaal wilt gebruiken en vervolgens op basis van de hierboven beschreven criteria op zoek gaat naar een toestel.

 

Alleen dan kan je de perfecte tablet vinden die jouw productiviteit zal verhogen en je tijd zal vrijmaken voor belangrijkere zaken.

 

Succes! Jeroen

 

Lees het volledige artikel hier.