Innovatie

Duurzame architectenwoning in het landelijke Meulebeke

13 oktober 2022

Thibault Verfaillie van V2-Architecten nam in dit project een tweedelige rol op zich: die van architect én die van bouwheer. Door de omvang van de woning en de grote glaspartijen was het een uitdaging om een goed S-peil te behalen. De architect koos voor Utherm Wall L vanwege de hoge performantie. Zo worden zijn duurzaamheidsambities helemaal ingelost!

In het landelijke Meulebeke bouwt architect Thibault Verfaillie aan een moderne thuis voor zijn gezin. Hij verwacht er begin 2023 z’n intrek te nemen: “We kijken er echt naar uit om in deze duurzame woning te komen wonen. Die ligt bovendien in een fantastische omgeving om onze kinderen te laten opgroeien!”

 

De moderne architectuur springt meteen in het oog, maar Thibault had bij zijn ontwerp veel respect voor de landelijke omgeving. “Ik wou de link maken met het agrarische landschap door te werken met eerlijke en natuurlijke materialen. Ook duurzaamheid speelde hierin een belangrijke rol.”

Duurzame bouwschil cruciaal

In hedendaagse architectuur is duurzaamheid essentieel. Met een E-peil E30 en S-peil S31 voldoet deze woning aan de EPB-eisen van 2021. Vooral het S-peil was hier een uitdaging vanwege de omvang van de woning en de grote hoeveelheid raampartijen. Toch deed Thibault er alles aan om de woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Een heel bepalende keuze voor hem was de isolatie.

 

Thibault bevestigt dat: “We hadden extra veel aandacht voor de bouwschil. Samen met de EPB-verslaggever zetten we sterk in op het S-peil. Zo kwam Utherm Wall L als beste isolatie-oplossing uit de bus.”

 

Kwalitatief isoleren met Utherm Wall L

Utherm Wall L werd gebruikt als gevelisolatie. Het tand-en-groefsysteem aan de 4 zijden zorgt ervoor dat de platen goed op elkaar aansluiten. Met Unitape kleefband werden de naden tussen de isolatieplaten afgedicht en was alles ineens ook volledig luchtdicht.

 

De architect koos bewust voor één isolatielaag: “We werkten met isolatieplaten van 16 cm dik. Ze werden in één laag geplaatst wat sneller gaat en dus ook kosten bespaart.”

Vlotte samenwerking

Hoewel een eigen woning toch altijd net een tikje specialer is, was Thibault met de samenwerking tussen V2-architecten en Unilin Insulation niet aan z’n proefstuk toe. De afgelopen 10 jaar schreef het architectenbureau regelmatig Unilin Insulation voor.

 

“We zijn heel tevreden over het aanbod en de mogelijkheden van de isolatiematerialen. In onze projecten wordt de muurisolatie vaak gebruikt, maar ook voor daken en vloeren kunnen we rekenen op Unilin Insulation voor een kwalitatief resultaat”, besluit Thibault.

Ook samenwerken met Unilin Insulation?

Ontdek alle mogelijkheden of contacteer Unilin voor duurzaam advies op maat van jouw plannen en gewenste isolatiewaardes!