Innovatie

Apotheek Reymen: een economisch rendabel en ecologisch verantwoord gebouw met StoCleyer B

17 oktober 2022

Gevelstrippen met de klassieke baksteenlook zijn nog steeds populair bij (ver)bouwers. De stijgende energieprijzen drijven de kostprijs van bouwmaterialen op. Vooral indien deze in gasgestookte ovens worden geproduceerd. Ook levertermijnen lopen op aangezien sommige fabrikanten tijdelijk hun productiecapaciteit afbouwen. De gevelafwerking StoCleyer B biedt naast de creatieve vrijheden, ook duurzame oplossingen. Zo ligt de CO₂-uitstoot bij de productie ervan 5 keer lager dan bij gevelstenen. Deze voordelen overtuigden architect Glenn Janssens van architectenbureau Artesta Architecten en Sebastian Contreras, specialist in duurzaam renoveren bij het ontwerpen en bouwen van Apotheek Reymen in Laakdal.

Foto: Sto - Artesta Architecten

Klassieke uitstraling met duurzame eigenschappen

De minerale gevelstrip heeft de look en feel van de klassieke baksteen, en combineert deze met voordelen op vlak van technische performantie, duurzaamheid en vormgeving. Zowel tijdens het productieproces als bij het transport verzekert StoCleyer B minder CO₂-uitstoot, minder energieverbruik en is dus minder milieubelastend en kostenefficiënt. Het resultaat is een compacte energievriendelijke gevelconstructie die voldoet aan de strengste energie-eisen. In combinatie met het verlijmd StoTherm gevelisolatiesysteem met minerale gevelstrip, zijn kosten- en tijdsbesparingen een feit in alle fasen van het bouwproces. De compacte gevelisolatie geeft het gebouw een optimale isolatie, zonder in te boeten aan leefruimte.

 

"Dit aspect vormde de doorslaggevende factor bij Sebastian Contreras. “Als expert in duurzaam bouwen en renoveren, hechten we veel belang aan de eigenschappen van de producten waarmee we werken. Deze economische en duurzame eigenschappen vinden we terug in de StoCleyer B. Door de geringe massa van de 4 millimeter dikke gevelstrip, kost het minder CO₂-uitstoot bij het transport en maakt het de applicatie ervan minder belastend voor de verwerker aangezien hij vijf gevelstrips tegelijkertijd in de hand kan houden. Dit vormt zeker bij hoogbouw voordelen", stelt Contreras.

 

Bovendien stelt Contreras dat de leverperiode sneller is dan die van de klassieke steenstrip.

 

Ook na het productieproces zet Sto de weg naar duurzaamheid verder. Het transport gebeurt niet alleen in een groter volume van 6000 m2 per vracht, waardoor er minder vrachtwagens nodig zijn. Ook op de werf draagt StoCleyer B zijn steentje bij. Zo is het materiaalgebruik en –verlies minimaal, zowel qua rest- als voegmateriaal.

 

Uitdagend vormenspel vraagt op maat gemaakte oplossing

Met de StoCleyer B behaalde apotheek Reymen de vooropgestelde energetische prestaties van energieneutraliteit en isolatievereisten. Dit vormde een uitdaging door de vele thermische onderbrekingen van de bouwstructuur. Het vormenspel van het gebouw met afgeronde hoeken, de vraag naar complexe detaillering en de minimumeis naar energetische neutraliteit, vroegen een op maat gemaakte oplossing. Om de draagstructuur van het hoge gebouw niet te veel te belasten, zocht architect Glenn Janssens naar een alternatief systeem zonder in te boeten op esthetische vrijheid. Op al deze vragen, was StoCleyer B het antwoord.

 

Janssens was op zoek naar een gevelstrip die een fijne detaillering mogelijk maakt , gepaard met een gevelisolatiesysteem voor een optimale isolatie van het gehele gebouwschil. De combinatie van StoCleyer B en de StoSignature sierpleister, geeft de gevel de unieke look van baksteen en beton die de architect beoogde. Hij wilde een genuanceerde, op maat samengestelde mengeling van gevelstrips om zo de dynamiek in het geveldesign te behouden.

De gepersonaliseerde gevelstrips op vlak van ruwheid, kleur en -voegpatroon accentueren zo het lijnenspel van het gebouw met doorlopende horizontale lijnen. Het geheel komt hierdoor minder zwaar en bombastisch over, en geeft het gebouw zijn unieke uitstraling. De mogelijkheden en toepassingen om bij nieuwbouw en renovatie een verrassend gevelbeeld te creëren, zijn met Sto Cleyer B vrijwel eindeloos.

 

“Het gebouw moest één geheel vormen met de handelsruimte en alles moest ook op elkaar afgestemd worden. Een gebouw dat de aandacht trekt, voor discussie zorgt, maar zich toch integreert in de omgeving”, vertelt Janssens. ​

Technische aspecten van StoCleyer B een notendop

  • ETA / ATG gecertificeerd
  • Een compleet ETICS-systeem
  • Systeemgarantie
  • Minder energieverbruik
  • Verschillende ontwerpmogelijkheden
  • Kostenefficiënt en tijdbesparend