Nieuws

Sport toegankelijk maken voor iedereen? Dat kan voortaan makkelijker!

28 oktober 2022

Inter, het agentschap Toegankelijk Vlaanderen, ontwikkelde een ontwerpinstrument voor toegankelijke sportinfrastructuur. Dankzij deze leidraad creƫer je gebouwen waar iedereen zorgeloos kan sporten of supporteren. Toegankelijke sportcentra worden voortaan ook beloond met een nieuw kwaliteitslabel.

Foto: Sport Vlaanderen

Kwaliteitslabel toegankelijke sportinfrastructuur

Op 27 oktober 2022 lanceerden Sport Vlaanderen en Inter het ‘Kwaliteitslabel toegankelijke sportinfrastructuur’. Je kan het label behalen voor een brede waaier aan projecten. Of het nu gaat om een kleine sporthal, een groot sportcentrum, een zwembad, tennisvelden, een complex met atletiekpistes of een recreatiedomein, met het label toon je aan dat je infrastructuur voor iedereen toegankelijk is.

 

Wat dit label nog meer bijzonder maakt? Het is het eerste en enige label voor toegankelijke sportinfrastructuur in heel Europa.

 

Er zijn drie verschillende niveaus van toegankelijkheid: excellent, uitstekend en goed. Als je het label wilt behalen, kan je je volledig laten begeleiden door Inter.

 

A+++ excellent toegankelijk

  • Inclusief voor iedereen

  • Meeste gebruikscomfort voor sporters, toeschouwers en medewerkers, met en zonder handicap

  • Uitgebreide integrale toegankelijkheidscriteria én uitgebreide toegankelijkheidscriteria voor doelgroepen

  • Streefdoel: voor nieuwe ontwerpen of grote verbouwprojecten, voor grotere sportaccommodaties en stadions, voor sportaccommodaties voor G-sporters en G-toeschouwers

 

A++ uitstekend toegankelijk

  • Veel gebruikscomfort voor sporters, toeschouwers en medewerkers, met en zonder handicap

  • Uitgebreide toegankelijkheidscriteria voor de afwerking en voor alle doelgroepen

  • Streefdoel voor nieuwe ontwerpen of grote verbouwprojecten

 

A+ goed toegankelijk

  • Goed toegankelijk voor sporters, toeschouwers en medewerkers, met en zonder handicap

  • Kleiner aantal toegankelijkheidscriteria

  • Streefdoel: voor kleinere sportaccommodaties en bestaande sportaccommodaties

Op 11 oktober 2022 reikte Vlaams minister van Sport Ben Weyts het label voor het eerst uit aan het G-sportcentrum van Sport Vlaanderen in Brasschaat. Daar kan je als sporter met een beperking terecht om zonder drempels te sporten.

Ontwerpinstrument

Om het label te halen volg je het ontwerpinstrument van Inter, een handige leidraad voor je ontwerp. Dat houdt rekening met wat je nodig hebt om vlot te sporten, te supporteren of te werken in een sportgebouw of -omgeving. Met en zonder beperking, als oudere, of als je op stap bent met je kinderen: iedereen voelt zich voortaan welkom.

 

Het ontwerpinstrument is gebaseerd op de toegankelijkheidsregelgeving, Belgische en internationale normen en publicaties, productinformatie en inzichten uit een participatietraject van sporters en toeschouwers met en zonder handicap, en gesprekken met belangrijke spelers uit de sportsector.

 

In het instrument vind je alle toegankelijkheidscriteria per gebouwonderdeel. Via een keuzelijst pas je de criteria toe die bij jouw situatie passen.

 

Je ontdekt het ontwerpinstrument op de website van Sport Vlaanderen. Je vindt er ook een stappenplan voor je ontwerpproces, principeschetsen en voorbeelden om inspiratie op te doen.

Brasschaat - verlaagde balie

Infosessies

Inter en Sport Vlaanderen bieden infosessies aan voor opdrachtgevers, beheerders en architecten. Je leert er meer over toegankelijkheid in de sportomgeving en je maakt kennis met het ontwerpinstrument voor toegankelijke sportinfrastructuur. Je ontdekt er goede praktijken uit binnen- en buitenland en krijgt een rondleiding over de toegankelijkheid van het sportcentrum.

 

Schrijf je in voor een sessie op www.sport.vlaanderen:

  • 15 november 2022: Zwembad Kapermolen in Hasselt
  • 29 november 2022: Waterspotcomplex in Nieuwpoort
  • 13 december 2022: Multisportcentrum in Brasschaat en bezoek De Rode Loop in Merksem
Bronnen
  • Inter