Nieuws

Dag van de Ondernemer: “Architect is zo’n gevarieerde en sociale job”

18 november 2022

Op de Dag van de Ondernemer zetten wij graag enkele gepassioneerde, ondernemende architecten of archipreneurs in de kijker. Wat motiveert hen om er elke dag voor te gaan? En welke tips & tricks hebben ze voor collega’s? Els Van Reeth van Plek interieur- en architectenbureau bijt de spits af.

Els Van Reeth - Foto: Pixii

Wat motiveert je om er elke dag voor te gaan?

Architecte Els van Reeth: “Architect is een zeer gevarieerde en sociale job. Ik mag met mensen praten en zoeken naar een oplossing voor hun probleem. Want dat is het vaak bij verbouwingen: men woont er graag, het is een leuk huis maar ... Die “maar” kan allerlei zaken inhouden: inefficiënte indeling, hoge energiekost, geen zicht op de tuin etc. Het zijn niet altijd volledige studies met vergunningsaanvragen. Ook kleine adviezen kunnen helpen. Tijdens een voorstudie heb ik vaak plots een aha-moment. Dit is het ontwerp voor die mensen. Als dan na uitvoering dit ook bewezen wordt en mensen zeer tevreden zijn, maakt dat de job eens zo leuk.”

 

Als je één tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke tip geef je dan?

“Eigenlijk wil ik twee tips geven:

1/ de ontwerper: volg je gevoel en kies waar je jezelf wil in specialiseren of net niet. Laat je niet te hard leiden door de markt of het feit dat ‘nieuwbouw beter is voor het inkomen van een architect.’

2/ de ondernemer: durf je te laten betalen voor je kwaliteiten en durf dit ook regelmatig voor jezelf in vraag te stellen. Je zal vaak het deksel op de neus krijgen, maar het loont zeker.”

 

Het belangrijkste moment van de dag is...?

“Het moment dat ik het gevoel heb met een vrije vinkjes-lijst te zitten. Dat betekent dat ik veel gedaan heb én rust kan vinden. Dat kan ‘s ochtends zijn (als ik ontdek dat er geen vinkjes wachten). Maar dat kan ook ’s avonds zijn als ik alle kleine taakjes heb doorworsteld. Op dat moment is het hoofd vrij voor ontwerp, zalig! Maar concreter: het ontbijt, omdat we dan met het hele gezin samenzitten en allemaal nog lekker fris moeten van start gaan.”

 

Wat is je grootste fout waarvan je blij bent dat je ze gemaakt hebt?

“De foute beslissingen van een bouwheer niet documenteren. Ik dacht toen bij dat project 'ach ja, als de bouwheer het zo wil, dan is het zo'. Nadien kreeg ik dat als een boemerang terug, en was nergens een bewijs te vinden dat het een beslissing van de bouwheer was. Het ging gelukkig niet over zware structurele problemen. Ik ben dus blij dat die vergissing toen was en niet op een belangrijker moment. Tip 3 voor de starter: documenteer en registreer. Ons hoofd kan écht niet alles onthouden.”

 

Wat wens je collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer/Archipreneur ?

“Leef! Ook al hou je zo hard van je werk. Het is niet je hele leven. Ook ik maak mezelf schuldig aan te beperkt genieten van het leven. Dus bij deze aan alle ondernemers, inclusief mezelf: neem een dag vrijaf en ga eens wandelen.”