Nieuws

Dag van de Ondernemer: 'Start vanuit je eigen passie, kennis en expertise als architect'

18 november 2022

Op de Dag Van de Ondernemer zetten we graag enkele gepassioneerde, ondernemende architecten in de kijker. In dit korte interview polsen we bij architecte Reine Van den Wijngaerde naar haar drive als archipreneur en delen we haar inzichten en tips & tricks voor collega's.

Credits: Buro Bonito

Wat motiveert je om er elke dag voor te gaan?

Architecte Reine Van den Wijngaerde: "Wanneer ik op het einde van een project kan terugkijken en merk dat samenwerking ervoor heeft gezorgd dat we het beste gerealiseerd hebben dat binnen de vele voorwaarden van het project mogelijk was. Ik haal mijn motivatie uit de samenwerking met onze opdrachtgevers, maar ook met aannemers,… Samen met mensen bouwen aan een project: van het allereerste contact en idee over de realisatie tot het laatste (vervelende) stukje administratieve afhandeling. Het besef dat we samen meer en beter kunnen bereiken voor mensen die op welke manier dan ook in contact komen met het gerealiseerde project."

 

Als je één tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke tip geef je dan?

"Ken jezelf en start vanuit je eigen passie, kennis en expertise. Organiseer je onderneming daarrond. Dat is volgens mij de enige manier waarop je ook in moeilijke tijden kan blijven doorgaan zonder jezelf of je waarden uit het oog te verliezen."

 

Het belangrijkste moment van de dag is...?

"De middagpauze. Even loskoppelen en met de collega’s over iets anders praten dan werk. Al moeten we wel toegeven dat er toch vaak op een of andere manier architectuur of bouw in de conversaties binnensluipt. We kunnen die gebouwde wereld rondom ons blijkbaar toch niet helemaal lossen."

 

Wat is je grootste fout waarvan je blij bent dat je ze gemaakt hebt?

"Vroeger ging ik ervan uit dat iedereen met dezelfde gedrevenheid en met hetzelfde doel voor ogen aan een project begint. Al snel werd duidelijk dat iedereen zijn eigen doel nastreeft en dat op zijn eigen manier wil bereiken. Duidelijke afspraken maken is dus de boodschap en zo snel mogelijk de ander leren kennen en begrijpen."

"Ik ben vooral blij dat ik heb leren omgaan met de fouten die ik maak. Het is niet fijn om te merken dat je fouten maakt, maar als je open staat om uit je fouten te leren, dan kom je al meteen een heel stuk verder."

 

Wat wens je collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer/Archipreneur?

"Ik wens elke ondernemer volharding en veerkracht om er dag in dag uit voor te blijven gaan en het overzicht te bewaren. Enerzijds zijn er de zorgen (over medewerkers, organisatie, veranderende wetgeving, administratieve rompslomp,… ) die mee ontstaan met de groei van een onderneming. Anderzijds zijn er gelukkig ook de successen, soms héél klein, soms groots."

Nuttige links