oproep

Oproep architecten: word deskundige-verzoener bij de Verzoeningscommissie Bouw

16 november 2022

Niemand heeft baat bij lange gerechtelijke procedures. Daarom bemiddelt de Verzoeningscommisie Bouw al sinds 2002 bij geschillen tussen consumenten, aannemers en architecten. Dit lukt enkel dankzij de hulp van 200 professionals in België. Heb jij als architect interesse om deskundige-verzoener te worden bij de Verzoeningscommissie? Ontdek hieronder de voorwaarden en de vergoeding.

Wat is de Verzoeningscommissie Bouw?

De commissie bemiddelt in alle technische geschillen die rijzen tussen de consument en de architect en/of de aannemer(s) die betrokken zijn bij particuliere bouw- of renovatiewerken. Snelheid en efficiënte staan daarbij centraal. We streven naar een minimum aan formaliteiten.

 

Het doel? Dure gerechtelijke procedures vermijden.

 

Om een beroep te doen op een buitengerechtelijke instantie zoals de Verzoeningscommissie Bouw, moeten de partijen het natuurlijk wel eens zijn om het geschil buiten de rechtbank te houden.

 

De Verzoeningscommissie Bouw is een initiatief van NAV, FOD Justitie, Testaankoop, AFAB, Bouwunie en Embuild. Hier vind je meer info.

 

Jouw rol als deskundige-verzoener?

Als deskundige-verzoener probeer je in de eerste plaats partijen te verzoenen. Als dit niet lukt, maken de deskundigen een technisch verslag op. De bevindingen en oplossingen in dit verslag hebben een bindend karakter (‘bindende derdenbeslissing’).

 

Je werkt als onafhankelijke en wordt vergoed door de bouwpartijen volgens de tarieven in het reglement (zie hieronder).

 

Vergoeding?

Voor het eerste plaatsbezoek ontvangt de deskundige-verzoener van beide partijen een forfait van € 332,75 incl. btw, dus in totaal € 665,50.  

 

Voor eventuele bijkomende onderzoeksdaden mag de deskundige een uurloon van € 121 incl. btw aanrekenen, een verplaatsingsvergoeding van € 1,21/km incl. btw en secretariaatskosten (€ 42,35 /u incl. btw).

 

Voorwaarden?

  • Je hebt 10 jaar beroepservaring als architect.
  • Je volgt de verzoeningsmodule van de commissie in maart 2023. Deze korte opleiding (één voormiddag) maakt je vertrouwd met de werking.

Interesse?

Stuur een mail naar voorzitter@nav.be vóór 15/01/2023.

 

Geef ook jouw specialisaties mee, zoals ruwbouw, domotica, zonnepanelen, EPB, waterdichting, beton, thermische isolatie, akoestische isolatie, hout, …

 

De Verzoeningscommissie Bouw beoordeelt je kandidatuur tegen eind januari 2023.