Innovatie

Betere akoestiek voor gymhal in historisch kader

17 november 2022

Gymnastiekclub Klimop R.T. heeft zijn thuisbasis in Gymhal Terlinden in Merksem. De sporthal staat er sinds 1998 en kreeg een uitbreiding in 2022. Belangrijk aspect voor deze ruimte was de akoestiek. Bouwheer Stad Antwerpen vroeg immers een nagalmtijd van 2 seconden.

Foto: Unilin

Usystem: unaniem de beste oplossing

De topprestaties van Nina Derwael gaven op een bepaald moment een enorme boost aan het turnen. Eddy Van Schevensteen, bestuurder van Gymnastiekvereniging Klimop: “Gymhal Terlinden was te klein geworden voor de vele nieuwe leden en voor zoveel turntoepassingen.” Een uitbreiding was dus nodig en akoestiek kreeg in deze nieuwbouw extra aandacht. De architect ging op zoek naar een geperforeerde wandoplossing die snel geplaatst kon worden. Ben Deschepper van Met zicht op zee architecten: “We zochten een product dat op voorhand gemaakt kon worden, zodat er weinig werk was op de werf en de sporthal snel dicht was. Uiteraard in combinatie met de nodige isolatie en akoestische waarden. We hebben meerdere aannemers gecontacteerd, maar allemaal kwamen ze met dezelfde oplossing: Usystem van Unilin Insulation.”

Foto: Unilin

Foto: Unilin

Kwalitatieve wandoplossing mét technische ondersteuning

Aannemer Frank Woestenborghs bevestigt: “We hebben eerst onderzocht of we zelf een geperforeerde plaat konden bevestigen aan een sandwichelement. Maar toen bleek dat Unilin Insulation het totaalpakket kon leveren, was dat dé perfecte oplossing. We hadden al ervaring met dakelementen, maar dit was de eerste keer dat we ze in een verticale toepassing gebruikt hebben. Met de technische ondersteuning van Unilin Insulation en het juiste materieel ging dat vlot.”

 

Een goede zaalakoestiek is steeds meer een vereiste bij overheidsopdrachten. De architect liet zich daarom bijstaan door een akoestisch studiebureau om de juiste akoestische waardes te bepalen. Ben Deschepper: “De hele zaal is nu voorzien van perforaties, maar met de prestaties die Usystem haalt, was de helft eigenlijk al voldoende. We hebben gekozen voor een afwerking met Fins vuren, dat had de warmste uitstraling.”

Foto: Unilin

Foto: Unilin

Constructief samenwerken en bouwen

Ook architect Guy Van Seters van Met zicht op zee architecten blikt tevreden terug op de verbouwing en uitbreiding van de zaal, en op de goede samenwerking met Unilin Insulation. “Eerst was er de zoektocht naar de perfecte methodiek en onderdelen. We dienden rekening te houden met veel parameters: de grote vrije hoogte die we moesten realiseren, brandweerstand, de grote overspanning, akoestiek, de verticale toepassing, … Samen met Unilin Insulation verliep dit allemaal zeer vlot.”

 

Vanuit plaatsgebrek evolueerde deze zaal naar een gymhal die nu dubbel zo groot is. Het gebouw neemt dus een nog prominentere plaats in op een bijzondere locatie: een historisch park met bijhorende boomgaard. Binnen in de zaal hangt een natuurlijke warme sfeer. Het neutrale kleurenpalet kwam tot stand met enerzijds licht gepigmenteerd beton (als robuuste basis voor turnmatten en trampolines) en anderzijds de natuurlijke look van de Usystem binnenafwerking.

 

In deze gymnastiekhal in Merksem trainen de talenten van morgen in een goed geïsoleerde en akoestisch performante zaal. Meer weten of zelf eens binnenkijken in de zaal? Bekijk dan zeker de video.

Wil je ook aan de slag met geïsoleerde dakelementen? Of wil je meer weten over de juiste keuze in functie van akoestiek voor je volgende bouwproject? Contacteer Unilin Insulation, hun experts staan je graag bij.