Innovatie

Als een Kameleon opgaan in de bergen met VMZINC

29 november 2022

Villa Skjoldnes in Bergen draagt zeker bij aan de reputatie van Noorwegen als een land waarvan de burgers tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. Dit prestigieuze woonproject in VMZINC Pigment Grey, is een oase van rust.

Het woonproject Skjoldnes villa strekt zich uit over een gebied van 21.550 m² in het zuidwesten van Noorwegen. Het bestaat uit zes gebouwen met ongeveer 120 wooneenheden, variërend van kleine studio's tot grote appartementen en gezinswoningen. De bouwvolumes liggen in twee zones, gescheiden door een gemeenschappelijk groen en een brug over de bestaande snelweg. Het publieke domein biedt plaats aan commerciële ruimte, sport- en recreatievoorzieningen, parkeergarages en andere collectieve voorzieningen. Het project ontleent zijn naam aan een villa uit 1930 die uit respect voor de oorspronkelijke locatie bewaard is gebleven. De villa biedt nu onderdak aan een café, een werkplaats en enkele gastenappartementen. Het gerenoveerde boothuis heeft een recreatieve functie als vertrekpunt voor kajaktochten en andere aquafun-activiteiten in en rond de baai.

 

Een extra dimensie aan het fenomenale landschap

3RW arkitekter heeft een decennium lang gewerkt aan dit prestigeproject dat het gemeenschapsleven en het nabuurschap binnen zijn muren zal stimuleren. De wijk Troldhaugen ligt in een natuurlijk landschap, maar ook dicht bij de stad. Een openbaar park verbindt de wijk met de waterkant. De flatbewoners genieten van een prachtig uitzicht op de baai en de fjorden en hebben toegang tot tal van gratis sport- en recreatiemogelijkheden: wandelen, joggen en fietsen in een natuurlijke omgeving. Toch biedt de nabijgelegen snelweg een snelle verbinding met de stad.

 

Skjoldnes villa voegt een extra dimensie toe aan de bestaande buitengewone omgeving, in die zin dat het ontwerp nauwgezet werd aangepast aan het landschap - wat betekende dat de uitvoering ervan een grote uitdaging vormde voor het architectenbureau. De vorm van de gebouwen is in totale harmonie met de topografie, waardoor de eenheden perfect opgaan in de omgeving. Deze ecologisch verantwoorde esthetische keuze getuigt van echt respect voor de natuurlijke omgeving en versterkt de uitzonderlijke troeven van deze locatie. 

3RW

Passend bij de gevelbekleding

De centrale positie van de natuur in deze ontwikkeling komt ook tot uiting in het materiaalgebruik. De groene daken springen direct in het oog. De lichtgrijze gevels van de gebouwen bestaan uit een mix van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen, gecombineerd met glas. Zink completeert deze natuurlijke uitstraling volledig in overeenstemming met het ontwerp en de kleurkeuze van 3RW arkitekter. Twee belangrijke eigenschappen maken zink bijzonder geschikt voor deze omgeving. Niet alleen is het een flexibel materiaal, gemakkelijk te manipuleren en te buigen, wat zorgt voor een enorme architecturale vrijheid, maar het is ook uiterst duurzaam. Daarbij komt nog het niet onbelangrijke feit dat zinken gevelbekledingen bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, of het nu gaat om zware regenbuien, hevige windstoten, sneeuwstormen, hagelbuien of grote temperatuurschommelingen.

 

Staande Naad - Flexibel en duurzaam

De zinken gevelbekleding van Skjoldnes villa bestaat uit 1.000 m² staande naad in een op maat gemaakte kleur PIGMENTO Grey. Het systeem is licht van gewicht en biedt een maximale luchtweerstand. Het bestaat uit smalle staande naden, die op elke gewenste manier kunnen worden gevormd. Ze kunnen horizontaal en verticaal. Dankzij de flexibele, discrete voegen past staande naad bij elk architectonisch ontwerp, aangezien het lijnenspel een ritme op de gevel creëert.

 

De keuze voor staande naad past in de algemene context van duurzaamheid die dit BREAAM-gecertificeerde project kenmerkt. Dankzij het lage energieverbruik heeft het productieproces van gewalst structureel zink voor het staande naadsysteem als gevelbekleding een beperkte impact op het milieu. Bovendien heeft het materiaal een lange levensduur en is het 100% recycleerbaar. Ten slotte is de installatie snel en eenvoudig, zodat de Staande naad technologie ook een kosteneffectieve oplossing is. 

Contacteren?

Geïnspireerd door dit milieuvriendelijke architectuurproject?  Wilt u meer weten over Staande Naad of andere gevelproducten van VMZINC of wilt u enkele stalen ontvangen? Ga naar www.vmzinc.com en ontdek de mogelijkheden of andere inspirerende cases.