Nieuws

Bourgeois stuurt archeologienota bij op aandringen van NAV

NAV • 6 oktober 2016

Vorige week donderdag vroegen we het architectenkorps om bevindingen i.v.m. de archeologienota. Tientallen architecten bezorgden ons een reactie. Met die cases, bemerkingen en suggesties zijn we aan de slag gegaan. En niet zonder gevolg: minister-president Geert Bourgeois heeft afgelopen woensdag in het Vlaams Parlement bevestigd wijzigingen aan de Archeologienota te zullen doorvoeren. Iets wat hij tot dan toe steeds had geweigerd.

NAV heeft de druk dan ook stelselmatig opgevoerd. Aan het begin van deze week bezorgde NAV een lijst met opmerkingen en suggesties aan het kabinet Bourgeois. We vonden ook de Vlaamse volksvertegenwoordigers Jean-Jacques de Gucht (Open Vld) en An Christiaens (CD&V) bereid om, met input van NAV, de minister-president een zogenaamde ‘actuele vraag’ voor te leggen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

 

U ziet de vragen van beide parlementsleden en de reactie van de minister-president via deze link (vanaf ‘52).

 

250 euro i.p.v. 2 500 euro

 

In de zitting bevestigde Bourgeois onder meer dat [hij] inderdaad vastgesteld [had] dat de raming van de kosten voor de archeologienota zonder onderzoek van 250 euro, die de administratie mij had gegeven, absoluut niet klopt. In de realiteit gaat het van 2.500 euro tot in zeer extreme gevallen 7.500 euro. Dat is volstrekt onaanvaardbaar."

 

Aanpak hoge kosten en administratieve last

 

Bourgeois heeft nu een besluit klaar dat hij op korte termijn aan de Vlaamse regering zal voorleggen om zowel de hoge kosten als de administratieve last aan te pakken. NAV treedt in overleg met andere actoren zoals aannemers, archeologen,… om in dit kader concrete wijzigingen voor te stellen, zowel op korte als lange termijn.