Nieuws

Een boek vol inzicht over het bouwproces van MULTI in Brussel

12 december 2022

Met het boek ‘working with. MULTI. Open debate, public interior and circularity. A graphical documentary’ brengt CONIX RDBM het verhaal van MULTI in Brussel. De drie grote topics volgen de uitgangspunten en ambities van MULTI: publiek debat, publiek interieur en circulariteit. Bestel nu jouw exemplaar.

Doordacht werken met wat er is en dat maximaal opnieuw inzetten: dat is niet alleen de kern van het MULTI-project, maar ook de insteek van deze publicatie van CONIX RDBM Architects.

 

Van Philipstoren tot MULTI

In 2017 behaalde het reconversieproject van de voormalige Philipstoren tot MULTI de BE.EXEMPLARY award. Deze prijs van het Brussels Gewest geeft een subsidie aan projecten die aan een duurzame architectuur bijdragen. Het is vanuit dit perspectief dat dit boek is samengesteld.

 

Het boek is een vorm van verslaggeving en reflectie over de totstandkoming van MULTI. Het brengt enerzijds ontwerptekeningen, fragmenten van het BIM-model, schetsen, maquettes, geannoteerde productietekeningen samen, en anderzijds een fotografische reportage van het bouwproces. Als vorm van documentatie van een lang en complex proces waarbij veel verschillende mensen met zeer uiteenlopende expertises betrokken waren, is het per definitie onvolledig. 

 

De volgorde van de documenten in het boek is niet chronologisch, maar eerder relationeel.

 

Reflecties

Om de hoofdlijnen van het onderzoek - publiek debat, publiek interieur, naoorlogs jong erfgoed, private ontwikkeling met publieke ambities, geïntegreerde praktijk en kritische circulariteit - van meer achtergrond te voorzien, is een reeks artikels in het boek verweven. De teksten, inzichten en reflecties zijn een cruciaal onderdeel en plaatsen het ontwerpen, het uitwerken, het vakmanschap en het werken met MULTI in een breder debat.

 

Deze bijdragen zijn van: Kristiaan Borret (bouwmeester maitre architecte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Asli Çicek (architect), Sven Sterken (KU Leuven), Valérie Vermandel (Whitewood), Gwen Vreven (Immobel Group), Frederik Jacobs (CONIX RDBM Architects) & Tomas Ooms (Studio Tuin en Wereld) en Lionel Billiet & Arne Vande Capelle (ROTOR). De foto's zijn van Jasper van der Linden.

 

Tomas Ooms (Studio Tuin en Wereld): "Deze grafische documentatie richt zich op de detaillering, de materialisatie, het vakmanschap en het maakproces, en wil daarmee inzicht geven in het proces van 'werken met' MULTI. " 

Interesse?

Het boek werd door Tomas Ooms geëditeerd en uitgegeven door CONIX RDBM Architects. Het boek is voor €49 bij CONIX RDBM Architects te verkrijgen. Stuur een e-mail naar info@conixrdbm.com met de vermelding: Boek MULTI.