Nieuws

Impact cyberaanval op dienstverlening van omgevingsvergunningen in Antwerpen

15 december 2022

De cyberaanval op de stad Antwerpen begin deze week heeft een impact op de dienstverlening van omgevingsvergunningen in Antwerpen. Architecten die in Antwerpen werken, houden hier het best rekening mee. We zetten de belangrijkste gevolgen op een rij.

Foto: Klaas Verdru

Het college van burgemeester en schepenen is gebonden aan wettelijke termijnen waarbinnen een beslissing over omgevingsvergunningen moet worden genomen. Om te vermijden dat dossiers door overschrijding van die termijnen stilzwijgend geweigerd zouden worden, zocht de stad Antwerpen in overleg met het departement Omgeving Vlaanderen naar een oplossing.

 

We zetten de gevolgen voor de dienstverlening van Omgevingsvergunningen voor jou op een rij:

  • Je kan informatie raadplegen op het perceleninformatieplatform over alle percelen in Antwerpen wat betreft voorschriften, vergunningen en erfgoed om jouw dossier voor te bereiden. Momenteel kan je tijdelijk geen advies op maat aanvragen.
  • Via het Omgevingsloket Vlaanderen kunnen nieuwe omgevingsaanvragen ingediend worden, maar het team Omgevingsvergunningen kan de meerderheid van de aanvragen tijdelijk niet behandelen.
  • Alle termijnen voor alle lopende aanvragen of nieuwe aanvragen ingediend voor 31 december 2022 (meldingen, vereenvoudigde en gewone procedure) worden opgeschort met 30 dagen, aangezien het team Omgevingsvergunningen van stad Antwerpen een groot deel van deze dossiers momenteel niet kan behandelen. De Vlaamse regering kan deze opschorting steeds met 30 dagen verlengen. Lees hier wat de Vlaamse regering in haar besluit besliste.
  • Omdat er momenteel geen openbare onderzoeken of bevraging aanpalenden kunnen georganiseerd worden, wordt daarnaast voor aanvragen gewone procedure automatisch een administratieve lus van 60 dagen toegepast vanaf het ogenblik dat die kan opgestart worden. Dit geldt niet voor de dossiers waarin al een administratieve lus werd toegepast, daarvoor wordt de aanvrager individueel gecontacteerd. Voor openbare onderzoeken georganiseerd voor de provincie Antwerpen of Vlaamse Overheid zal contact opgenomen worden met de behandelende overheid.

Heb je nog vragen?

Dan kan je het callcenter van Omgevingsvergunningen (stad Antwerpen) contacteren. Vanaf 14 december is dit callcenter elke voormiddag telefonisch te bereiken op het nummer 03 338 66 66 tussen 9u en 12u. Er kan momenteel wel geen informatie gegeven worden over lopende dossiers.