Interview

“Ruimte voor waardevolle kruisbestuiving”

Elise Noyez • 29 juni 2021

De Lerende Netwerken van NAV zijn themagebonden trajecten waarbij vaste groepen architecten elkaar maandelijks ontmoeten om kennis en ervaringen te delen. Ingenieur-architect Sarah Flebus, medeoprichter van HASA architecten en gastdocente aan de KU Leuven, nam de voorbije jaren deel aan twee trajecten: Atelier Circulair in 2019 en Klimmax °C in 2021.

Sarah Flebus

“Zowel de notie van circulair bouwen als de problematiek van oververhitting zijn zaken waarmee wij regelmatig geconfronteerd worden en waarop we actief willen inzetten”, licht Flebus haar deelname toe. “Inhoudelijk sloten deze trajecten dus mooi bij onze praktijk aan, en de aangekondigde thema’s en sprekers lieten meteen een goede indruk na. Maar ook het concept van het netwerk was een belangrijke drijfveer om deel te nemen. Je kan immers niet alleen van de sprekers, maar ook van de andere leden in het netwerk leren.”

 

Open overleg

In beide trajecten kwam Flebus terecht in een groep van 15 à 20 personen. “Het interessante is dat het niet alleen architecten zijn die onderdeel uitmaken van dat netwerk, maar bijvoorbeeld ook ingenieurs of mensen van de overheid. Er worden dus uiteenlopende visies en ervaringen bij elkaar gebracht, waar je ontzettend veel van kan opsteken.”

 

“Er heerst tijdens zo’n Lerend Netwerk bovendien een heel open sfeer. Je neemt maar deel aan zo’n initiatief wanneer je ook zelf bereid bent om mee te denken. Zelfs tijdens de sessies van Klimmax °C, die noodgedwongen online moesten plaatsvinden, was er sprake van een bijzondere dynamiek. Zo gebeurde het wel eens dat een ingenieur tijdens een gesprek snel iets opzocht en vervolgens enkel voorbeelden of bevindingen met de rest van de groep deelde, of dat hij na afloop nog extra informatie verzamelde en doorstuurde. Ook op de lezingen, die nota bene heel toegankelijk en praktijkgericht waren, werd telkens vanuit verschillende perspectieven ingepikt. Die interactie is bijzonder waardevol.”

 

In de praktijk

Flebus deed inmiddels al meer dan eens aanspraak op de kennis en ervaring die ze in de Lerende Netwerken opdeed. “Oververhitting is bijvoorbeeld een problematiek waarmee we al langer bezig waren en waarover we wel al aardig wat kennis verzameld hadden, maar toch kan ik een aantal zaken dankzij mijn deelname aan Klimmax °C nu beter inschatten. Zo werd de impact van bepaalde ingrepen tijdens de sessies heel concreet met cijfers en voorbeelden gestaafd, waardoor ik zelf ook meer gericht advies kan geven aan bijvoorbeeld opdrachtgevers. Bovendien krijg je de nodige houvast om later op de juiste plek naar de juiste informatie te zoeken.”

 

De ervaringen uit het Lerend Netwerk Atelier Circulair komen dan weer goed van pas bij de realisatie van een nieuw schoolproject, dat zo circulair mogelijk gebouwd moet worden. “In dit project zijn al ontelbare aspecten van Atelier Circulair aan bod gekomen. Zo heb ik tijdens het Lerend Netwerk verschillende producten meer in detail leren kennen die hierin toegepast zullen worden, zoals de JUUNOO wanden, en maken we gebruik van enkele tools die tijdens de sessies aan bod kwamen. Minstens even waardevol, overigens, is de kennis die ik opgedaan heb over de aanpak en de grenzen van circulair bouwen. Daar werd altijd heel realistisch mee omgegaan, zodat ik nu een veel beter zicht heb op de beperkingen van dergelijke instrumenten alsook op de manier waarop zo’n project aanbesteed moet worden.”

 

Aanrader

Tot slot neemt Flebus de opgedane kennis mee naar medewerkers en studenten. “Ook zij krijgen daardoor meer inzicht en perspectief. Onze medewerkers worden bovendien aangemoedigd om ook zelf deel te nemen aan dergelijke initiatieven. Het is een erg verrijkende ervaring, en wanneer het thema van een Lerend Netwerk je aanspreekt, raad ik het volmondig aan om deel te nemen.”