Ruimtelijke ordening

Staalskelet maakt buitenruimte Brugs jongerencentrum multifunctioneel bruikbaar

Wouter Polspoel (Palindroom/Architectura) • 20 februari 2023

Op vraag van Het Entrepot, een jongerencentrum in het oude Brugse havengebied, toverde Stad Brugge de voormalige vrachtwagenparking naast dat centrum om tot een buitenruimte die multifunctioneel bruikbaar is. Een belangrijke rol in de herinrichting is weggelegd voor een staalskelet dat de organisatie van verschillende events mogelijk maakt. Ook moest zo’n 150 m² verharding wijken voor kwalitatiever groen. “We hebben een onderbenut perceel een boeiend nieuw leven gegeven, in plaats van elders iets nieuws te bouwen. Daarom is dit een mooi voorbeeld van ruimtelijk rendement”, aldus Wannes Fremaut, directeur van Het Entrepot.

credits Marc Sourbron

  • Datum: april 2018 – juli 2018 (realisatie) 
  • Ligging: Binnenweg 4, 8000 Brugge 
  • Opdrachtgever: Het Entrepot 
  • Ontwerpteam: ZAmpone architectuur & tc plus 
  • Aannemer: Braet 
  • Budget: 800.000 euro inc. btw (aanleg en studiekosten) 
  • Omvang: 4.250 m² 

In 2015 schreef Het Entrepot een brief naar de stad. De vraag: kan de voormalige vrachtwagenparking tussen Het Entrepot en het skatepark heringericht worden, zodat het jongerencentrum die efficiënter kan gebruiken bij events? Zo zou ook een einde gemaakt worden aan de chaotische en onveilige omstandigheden op de parkeerplaats, die eigendom is van de stad. De vroegere vrachtwagenparking werd tijdens concerten en fuiven in Het Entrepot immers gebruikt om fietsen en auto’s te parkeren. Doordat de belijning voorzien was op vrachtwagens en autobussen stonden auto’s en fietsen altijd chaotisch door elkaar. Bovendien werd de parking soms ook gebruikt als stapelruimte, wat het nog gevaarlijker maakte.

 

Het Entrepot wilde de buitenruimte groener, gezelliger en meer gestructureerd. Ook moesten er technische voorzieningen komen zodat de locatie na de metamorfose functioneler zou zijn. Stad Brugge maakte een voorontwerp dat ZAmpone architectuur en tc plus verder mochten uitwerken.

Credits: Marc Sourbron

Aanpasbaar staalskelet 

ZAmpone architectuur en tc plus ontwierpen een staalstructuur op het deel van de parking dat pal voor de ingang van het jongerencentrum ligt. Karel Petermans van ZAmpone architectuur, legt uit hoe en waarom: “We hebben eerst een onderdelenlijst opgesteld waarmee Het Entrepot multifunctioneel aan de slag zou kunnen gaan. Uiteindelijk resulteerde dat in een minimalistisch ontwerp.”  

 

“Door een geprefabriceerde modulaire stalen structuur neer te zetten die verder kan worden ingericht door de gebruiker, hebben we het stuk parking voor de ingang van het jongerencentrum structuur gegeven. Ankerpunten, op strategische plekken in de staalstructuur, laten toe er op alle mogelijke manieren mee om te gaan. We hebben het skelet met het oog op maximale flexibiliteit ook overgedimensioneerd. Elke keer dat we hier kwamen na de oplevering, zagen we al een andere invulling. We zijn dus zeker geslaagd in ons opzet.” 

Intensiever gebruik

“In de eerste plaats hebben we een onderbenut perceel een boeiend nieuw leven gegeven, in plaats van elders iets nieuws te bouwen. Daarom is dit een mooi voorbeeld van ruimtelijk rendement”, vertelt Wannes Fremaut, directeur van Het Entrepot. “Onze buitenruimte wordt nu intensiever én voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo hebben we er zelf al een zomerbar ingericht en heeft de stad hier ook al een afterwork georganiseerd voor zijn duizend werknemers. Zo’n events organiseren was vroeger veel minder evident.”

 

Moduleerbaar

“Daarnaast is de moduleerbaarheid van de site een grote troef. We hebben hier altijd al verschillende activiteiten georganiseerd, maar die kostten veel geld omdat er geen goede basisstructuur was en we dus veel moesten afbreken en opbouwen en verschillende zaken moesten huren. De winstgevendheid van onze buitenevents ligt nu hoger. Bovendien kunnen we de site nu ook verhuren.”

Credits: Marc Sourbron

Kwalitatiever groen

Voor de herinrichting was 400 m² van het perceel onverhard en 3.500 m² verhard. Vandaag is dat respectievelijk 545 m² en 3.355 m². “Dat verschil lijkt misschien niet groot, maar al het bestaande groen is wel vervangen en een stuk kwalitatiever geworden”, aldus Karel Petermans van ZAmpone architectuur. “De aangeplante bomen en struiken maken de site niet alleen groener en gezelliger, maar dragen ook bij aan de afkoeling ervan.”

Dit artikel kadert in een reeks met inspiratieprojecten rond ruimtelijk rendement in samenwerking met Departement Omgeving. In deze reeks tonen we hoe de 10 kernkwaliteiten uit de strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (2018) in de praktijk worden gebracht.