Het beroep van de architect

Getuigenissen: veranderen van stageplek

Emilie Lachaert • 27 februari 2023

Kies jij voor een stage bij één architectenbureau of vind je het net waardevol om je stage op meer dan één plek te doen? Beide opties zijn mogelijk en hebben voor- en nadelen. Deze architecten proefden van verschillende stageplekken en vonden dat een meerwaarde.

Volgens stagemeester Nicolas Blondeel (blauw hemd) is het vaak een meerwaarde om zowel bij een groot als een klein bureau ervaring op te doen. Foto Nicolas: Klaas Verdru

Ingenieur-architecte Katrien Valcke liep eerst stage bij een Belgisch bureau en trok nadien voor een buitenlandse stage naar Utrecht. Die twee ervaringen vulden elkaar mooi aan. Katrien: “Ik had voor mijn stage in Nederland al in België stage gelopen, zodat ik wel al wat werfervaring in eigen land had opgedaan. Daarom kon ik in Nederland meer op het voortraject focussen. Ontwerpmatig kon ik zo heel wat bijleren.”

 

Proeven van verschillende ervaringen

Ingenieur-architecte Evy Waegeneire: “Ik deed stage bij twee bureaus. Eerst bij een heel klein bureau waar ik in mijn eerste uur stage al meteen mee met de zaakvoerder, mijn baas, naar de werf mocht. Het laatste half jaar bracht ik bij een groter bureau met zestien mensen door. Door mijn eerdere ervaring werd ik er goed onthaald en kreeg ik meteen ook mijn eigen projecten en veel verantwoordelijkheid. Ik heb dus veel geleerd tijdens mijn stage en beide stage-ervaringen vulden elkaar mooi aan.” 

Swipe-generatie

Architect Nicolas Blondeel die als stagemeester al meer dan 10 stagiair-architecten opleidde, gelooft dat een verandering van stageplek waardevol kan zijn om écht alle facetten van de job te leren kennen. “Bij kleinere bureaus krijg je bijvoorbeeld de kans om mee te gaan naar de werf, vergaderingen met aannemers te coördineren, werfverslagen te maken en met klanten te communiceren. In grotere bureaus kan je dan weer werken aan overheidsopdrachten, je komt er in aanraking met ontwerpwedstrijden, grotere projecten … Zeker voor de huidige ‘swipe-generatie’ die al vaak wisselt van job vind ik het een meerwaarde om tijdens de stage alle registers open te trekken en dus zowel bij een groot als een klein bureau ervaring op te doen. Zo kan je later gefundeerd beslissen welke richting je zélf uit wil als architect.”


“Momenteel zijn er studenten die al tijdens hun studies een vakantiejob komen doen bij ons”, vult Nicolas nog aan. “Ook dat is een aanrader. Zo proef je van de job, kan je kennismaken met de dagelijkse praktijk en krijg je feedback van een externe professional op je ontwerpen. En dat is toch net anders dan de feedback die je tijdens je studies van een jury krijgt.”