Innovatie

Strengere eisen voor EPB en S-peil: wat je als architect moet weten

Unilin Insulation • 2 maart 2023

Het EPB-verslag is een ware essential bij hedendaagse bouwprojecten. Elk jaar wordt de EPB-regelgeving verder aangescherpt en dat is in 2023 niet anders. Voor architecten wordt het een steeds grotere uitdaging om de normen te rijmen met creatieve ontwerpen. Door isolatie slim in te zetten, hoef je de architecturale vrijheid niet aan banden te leggen. Onze partner Unilin Insulation legt uit hoe het kan!

Foto: Unilin Insulation

In Vlaanderen gelden EPB-eisen voor elke nieuwe bouwaanvraag. Jaarlijks worden de normen strenger zodat het energieverbruik en de emissies van woningen zo beperkt mogelijk blijven.

 

Er wordt dan ook heel sterk ingezet op de energie-efficiëntie van de bouwschil (S-peil) en het energieverbruik van een gebouw (E-peil). Hoe lager de waardes, hoe beter.

 

S-peil strenger in 2023

Het S-peil is van toepassing op de nieuwbouw van residentiële woningen en appartementen. In 2022 moest het S-peil S28 of lager zijn. Een scherp streefdoel dat in beperkte mate gecompenseerd kon worden. Lag het S-peil tussen S28 en S31? Dan kon een E-peil van E25 of minder (i.p.v. de standaard E30) toch volstaan voor een gunstig EPB-verslag.

 

In 2023 blijft de compensatiemogelijkheid bestaan, hetzij met een strengere waarde. Bij een S-peil tussen S28 en S31 mag het E-peil nog slechts E20 zijn.

 

Uitdaging voor architecten

De steeds strenger wordende normen zijn een uitdaging voor de moderne architectuur. Beglazing, luchtdichtheid, vormefficiëntie en isolatie van de bouwschil, vier cruciale elementen die elk hun rol spelen in het S-peil.

 

Gevelgrote ramen in een ontwerp brengen bijvoorbeeld strafpunten met zich mee. De energieverliezen in de winter en oververhitting tijdens de zomer zorgen voor extra S-peilpunten en dus een hoger S-peil. Dat zal je als architect dus op een andere manier moeten compenseren. Kwalitatieve isolatie biedt hier soelaas.

 

Sterke U-waarde

De Vlaamse norm voor thermische isolatie(U-waarde) ligt vast op 0,24 W/m²K voor de constructiedelen dak, plafond, vloer en buitenmuur. Wij merken echter dat een U-waarde van 0,20 W/m²K in de praktijk een& gangbaar streefdoel is. Toch zijn er veel architecten die het nog scherper stellen met een U-waarde tussen 0,12 W/m²K en 0,15 W/m²K. Deze U-waardes dragen immers bij aan een lager S-peil. De winst die op isolatievlak wordt geboekt, zorgt voor meer vrijheid op andere gebieden.

 

Kwalitatief isoleren

De goede lambdawaarde van PIR laat toe om met een relatief beperkte dikte sterke U-waardes te behalen. Met 10 cm PIR als gevelisolatie behaal je al de verplichte 0,24 W/m²K. Door er een aantal centimeter bovenop te doen, ligt 0,18 W/m²K binnen handbereik. Met 12 cm Utherm Wall L als spouwmuurisolatie behaal je al de gegeerde U-waarde in een woning. Voor projectbouw raden we Utherm Wall LE aan. Er wordt ook steeds vaker voor diktes van 14 cm (0,15 of 0,16 W/m²K) en 16 cm (0,14 W/m²K) gekozen door architecten die nog meer speling willen creëren.

 

Aandacht voor alle constructiedelen

De bouwschil kwalitatief isoleren is een goede stap, maar ook op andere vlakken kan isolatie het S-peil helpen aanscherpen.

  • Wist je dat het S-peil ook rekening houdt met warmteverliezen naar aangrenzend verwarmde ruimten (AVR)? Tussenvloeren of gemeenschappelijke muren isoleren is dus ook een goed idee, zeker in appartementen of rijhuizen. De regelgeving vraagt om 1,0 W/m²K, maar een U-waarde van 0,6 W/m²K is aangeraden. Minimaal 4 cm Utherm Wall K Gyp voor gemeenschappelijke muren en 4 cm Utherm Floor LE voor tussenvloeren volstaat voor de beoogde U-waarde.
  • Bouwknopen goed isoleren beperkt het aantal koudebruggen en daarmee de warmteverliezen. Als architect dien je hier in het ontwerp rekening mee te houden. Ondoordachte plannen zijn in de uitvoeringsfase quasi onmogelijk recht te trekken. Natuurlijk is ook zorgvuldige plaatsing een must. Het PU-schuim Uniflex kan helpen bij het afdichten van naden en voegen tussen de isolatieplaten.

 

Isoleren voor ontwerpvrijheid

Door goed te isoleren, reduceer je het S-peil zienderogen. Het resultaat: meer ontwerpvrijheid in andere delen van de bouwschil. Bovendien heeft performante PIR-isolatie een vrij beperkte impact op het ontwerp dankzij de slanke platen. Daarnaast behoudt PIR z’n isolerende waarde waardoor je steeds een goed geïsoleerde bouwschil hebt op papier én in de praktijk!

Unilin Insulation

Benieuwd hoe je architectuur en een sterk S-peil kan matchen in jouw projecten? Ontdek de kwalitatieve PIR-producten van Unilin Insulation of contacteer hen om de plannen te bespreken!