Innovatie

Elektrische en hybride auto’s vragen om een andere brandbescherming

11 mei 2023

De meeste ondergrondse parkeergarages werden gebouwd in de vorige eeuw, conform de destijds geldende wetgeving. Intussen zijn auto’s veel veranderd. De huidige auto’s bevatten tot 75% meer kunststof dan voorheen, hybride en elektrische wagens vormen een groter brandrisico en het batterijpakket van deze wagens kan blijven branden en is moeilijker te blussen. Het risico en de gevolgen van zo een brand zijn groter geworden. In afwachting van een nieuwe wetgeving levert Promat oplossingen om de brandweerstand van de draagstructuur binnen ondergrondse parkeergarages te verhogen en om verspreiding van de brand te voorkomen.

PROMATECT®-H en PROMATECT®-T brandwerende beplating van Promat garanderen dat de draagstructuur van het gebouw behouden blijft voor 120 of 240 minuten wanneer er brand uitbreekt, zodat de brandweer tijd heeft om haar werk te doen. Ook het gevaar van “afspatten” van beton wordt verholpen door het gebruik van deze brandwerende platen. PROMATECT®-H is een onbrandbare, stoomverharde calciumsilicaatplaat, die al meer dan 40 jaar wordt toegepast, voor het brandwerend beschermen van stalen en betonnen draagconstructies. PROMATECT®-T behoort tot een nieuwe generatie hoogwaardige platen voor het beschermen van betonconstructies, vluchtwegen en risicozones. Met name deze laatste beplating is uitermate geschikt voor toepassing in tunnels en ondergrondse parkeergarages.

 

Aangepaste brandbescherming

Veel parkeergarages moeten gerenoveerd worden om te voldoen aan nieuwe veiligheidseisen. Wordt dit niet gedaan, dan houdt dat een groot risico in. De oplossing die Promat aanbiedt is redelijk eenvoudig en erg duurzaam. Door brandwerende beplating aan te bieden die je makkelijk kan bevestigen op wanden en plafonds in risicozones, verhoog je de veiligheid, maar hoef je de parkeergarage niet af te sluiten voor bezoekers. Zelfs wanneer er een brand uitbreekt en de brandweer ertussen komt, kunnen de platen na de brand verwijderd worden en kunnen er nieuwe aangebracht worden. Het herstel is achteraf veel eenvoudiger en vermijd structurele schade aan het gebouw.

 

Aanvullend past Promat Fire Stopping producten toe om doorvoeringen af te dichten en zijdelingse en verticale branduitbreiding te voorkomen. Ook voor rookwarmteafvoer met PROMATECT®-L500 heeft Promat geschikte oplossingen. Op basis van de behaalde certificaten garandeert Promat een levensduur van minimaal 25 jaar op brandwerende beplating, maar er zijn talrijke voorbeelden van tunnels waar de platen al veel langer hangen zonder in te boeten op performantie. 

PROMATECT®-T systeem

Eenvoudige en brandveilig geteste oplossingen

Promat is onderdeel van de Etex Group. Zij ziet het als haar taak om eigenaars van parkeergarages, brandweer, gemeenten, architecten en verzekeraars te wijzen op de risico’s die momenteel bestaan. Deze zijn groter dan de wet beschrijft, terwijl de oplossingen dus vrij eenvoudig zijn. Onze oplossingen vergroten de passieve brandveiligheid enorm.Vaak heerst het probleem voor brandweer en gemeenten om te weten hoe ze de parkeergarages en de eventueel bovenliggende appartementen brandwerend moet beveiligen. Wij willen hen een stukje zekerheid bieden en hen erop wijzen dat er oplossingen voorhanden zijn met onze producten.

 

Kies voor zekerheid

De producten van Promat worden gefabriceerd volgens strenge kwaliteitscontrolesystemen en volgens de hoogste normen. De oplossingen voldoen aan de eisen van de huidige gegevens, maar ook aan hogere vereisten die vanuit veiligheidsoverwegingen nu al gehanteerd kunnen worden. Zo is de parkeergarage met de oplossingen van Promat nu brandveilig, maar ook in de toekomst, wanneer er nóg meer elektrische en hybride wagens verschijnen.