Innovatie

Sika rondt overname van MBCC succesvol af

11 mei 2023

Sika heeft de overname van MBCC Group afgerond na alle benodigde wettelijke goedkeuringen te hebben ontvangen. Met deze zeer complementaire transactie versterkt Sika haar voetafdruk in alle regio's, versterkt het haar aanbod van producten en diensten gedurende de gehele levenscyclus van de bouw en stimuleert het de duurzame transformatie van de bouwsector verder en sneller.

MBCC Group, met hoofdkantoor in Mannheim, Duitsland, en voorheen eigendom van een dochteronderneming van Lone Star Funds, is actief op het gebied van bouwsystemen en hulpstoffen voor beton. Om de transactie en om te voldoen aan de wettelijke vereisten, verkocht Sika de chemische hulpstoffen voor beton van MBCC Group in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland aan de internationale private equity-firma Cinven. Het nu door Sika overgenomen bedrijf genereerde in 2022 een omzet van CHF 2,1 miljard, heeft 6.200 mensen in dienst en is actief in meer dan 60 landen en 95 productiefaciliteiten.

 

Thomas Hasler, CEO: "Dit is een historische dag voor Sika. We zijn verheugd om de MBCC-medewerkers te verwelkomen in de Sika-familie. We beginnen aan onze spannende reis en zullen het groeiverhaal van Sika  blijven aansturen. Dankzij onze uitgebreide ervaring in het integreren van bedrijven, zullen we Sika en MBCC met succes samenbrengen en onze krachten bundelen om de nieuwe referentie in de bouwchemische industrie te creëren. Samen zullen we prestaties van wereldklasse leveren voor onze klanten en innovatieve, duurzame oplossingen ontwikkelen."

 

Na de succesvolle afsluiting zal het duurzame productportfolio van Sika verder worden uitgebreid met de innovatieve technologieën van MBCC. Sika zal een breed en uitgebreid scala aan oplossingen bieden om de duurzame transformatie van de bouwindustrie mogelijk te maken en om klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Met deze transactie versterkt Sika zijn groeiplatform door zijn product- en oplossingsaanbod te verbreden in vier van de vijf kerntechnologieën en zeven van de acht Sika Target Markets. Klanten zullen profiteren van een verbeterd en efficiënter distributienetwerk in alle bouwmarkten. Sika verwacht tegen 2026 jaarlijkse synergieën te genereren tussen CHF 160 en 180 miljoen. De gecombineerde Groep zal in 2023 een omzet van meer dan CHF 12 miljard bereiken.

Over Sika

Sika is een gespecialiseerd chemiebedrijf met een leidende positie in de ontwikkeling en productie van systemen en producten voor verlijming, afdichting, demping, versterking en bescherming in de bouwsector en de automobielindustrie. Sika heeft dochterondernemingen in 101 landen over de hele wereld en produceert in meer dan 300 fabrieken. De meer dan 27.500 werknemers genereerden in 2022 een jaaromzet van CHF 10,49 miljard.