Innovatie

Vectorworks-gebruiker Lacaton & Vassal: een humanistische visie op architectuur

23 mei 2023

Wist je dat Vectorworks een aantal laureaten van de prestigieuze Pritzker Prize onder zijn gebruikers telt? Het beroemde architectenduo Lacaton & Vassal, dat de prijs in 2021 in ontvangst nam, is er één van.

© Saint-Vincent-de-Paul © Lacaton & Vassal, Gaëtan Redelsperger, Cyrille Marlin, Quartus Résidentiel, Le Bureau Jaune

Het viel de jury op hoe de verrijking van het menselijk leven altijd op de eerste plaats komt bij het duo. Hun belangrijkste doelstelling is dan ook niet om buitengewone architecturale creaties te verwezenlijken, maar om de woonfunctie centraal te plaatsen. De aanpak van de twee Franse architecten stelt een uitgesproken positieve visie voor: het bestaande gebruiken en transformeren om er iets beter mee te doen. Met respect voor de missie van de architect, voeren ze met zorg hun projecten uit en stellen ze samen met de bewoners van het gebouw nauwkeurig de gebreken vast. In een langzaam proces proberen ze "meer te doen met minder", waarbij ze nooit de essentie uit het oog verliezen: het creëren van ruimte en flexibiliteit, meer daglicht binnenlaten en zorgen voor een mooi uitzicht ter bevordering van het welzijn.

© Saint-Vincent-de-Paul © Lacaton & Vassal, Gaëtan Redelsperger, Cyrille Marlin, Quartus Résidentiel, Le Bureau Jaune

Bewoner centraal in het ontwerpproces

Hun geval-per-geval-benadering vanuit de bestaande wooneenheid, keert de klassieke stedelijke benaderingen om en plaatst de bewoner weer centraal in het ontwerpproces. Door de implementatie van eenvoudige en goedkope oplossingen prioriteren ze het gebruik vooraleer aan de vorm te denken. Enkele voorbeelden zijn het creëren van wintertuinen of bioklimatische balkons met verduisterende, thermische gordijnen om te profiteren van de natuurlijke hulpbronnen, de lichtheid van de onderdelen: muren in polycarbonaat en metaal, transparante volumes en vrije indelingen in het ontwerp. Hun keuze om zich volledig te richten op actuele problemen, levenskwaliteit en de uitdagingen van duurzame ontwikkeling, impliceert dat ze verder gaan met wat er al bestaat ter verdediging van hun humanistische visie op architectuur.

© Saint-Vincent-de-Paul © Lacaton & Vassal, Gaëtan Redelsperger, Cyrille Marlin, Quartus Résidentiel, Le Bureau Jaune

ZAC Saint-Vincent-De-Paul

Een goed voorbeeld hiervan is de transformatie van het Marcel Lelong-gebouw op de ZAC Saint-Vincent-de-Paul in Parijs, een project in samenwerking met architect Gaëtan Redelsperger. Het bestaande ziekenhuisgebouw uit de jaren '50 blijft behouden en wordt getransformeerd tot een woonplaats. In de hoogte worden 3 à 4 verdiepingen toegevoegd. De appartementen, of ze zich nu in het bestaande getransformeerde of in het nieuwe, verhoogde gedeelte bevinden, zullen royale oppervlakken hebben en voorzien zijn van grote glasoppervlakken om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten en een mooi uitzicht te bieden. De ingreep op het bestaande is minimaal, zonder sloop, en speelt daarmee in op een milieuvriendelijke aanpak met een spaarzaam gebruik van hulpbronnen en materialen. De aanwezigheid van wintertuinen en een dubbele gevel voor alle nieuwe woningen, pakt bioklimatisch de kwestie van het comfort en de energiebesparing aan, en maakt maximaal gebruik van de inbreng van en de uitwisseling met het klimaat.

© Saint-Vincent-de-Paul © Lacaton & Vassal, Gaëtan Redelsperger, Cyrille Marlin, Quartus Résidentiel, Le Bureau Jaune

Omdat het project deel uitmaakt van een gecoördineerde ontwikkelingszone, gelden er strenge regels en moeten de digitale maquettes van de projecten ingediend worden in het officiële IFC-uitwisselingsformaat. Daarom werd het project ontworpen in BIM in Vectorworks. Volgens Redelsperger kunnen ze met Vectorworks zowel aan hun eigen ontwerp- en tekenvereisten voldoen, als aan die van de opdrachtgever. “De grootste troef van de software is de vrijheid die ze biedt. Ik kan tekenen wat ik wil en hoe ik het wil.” Hetzelfde geldt voor Lacaton en Vassal, hun ideeën vragen veel ontwerpvrijheid, daarom werken ze met Vectorworks.

Geïnspireerd?

Geïnspireerd door de visie van dit vooruitstrevend architectenduo? Of wil je graag meer weten over Vectorworks? Ontdek alle mogelijkheden en nog meer interessante projecten op designexpress.eu