Nieuws

Architect Vincent Van Duysen wint Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving

NAV • 17 oktober 2016

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft vorige week de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 uitgereikt aan Vincent Van Duysen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de Biƫnnale Interieur.

Vincent Van Duysen (°62, Lokeren), studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Van daaruit werkte hij zich op tot één van de meest gerespecteerde en vooraanstaande Belgische architect-vormgevers.

 

“De visie waarmee ik aan de slag ging sinds het begin van mijn loopbaan, inmiddels 30 jaar geleden, is hierin zeer bepalend geweest. Intuïtief voel ik sinds mijn studie architectuur aan dat vormgeving niet beperkt blijft tot het architecturale en zo breed mogelijk moet bekeken worden zonder onderscheid tussen interieur, meubelontwerp en architectuur”, legt Van Duysen uit.

 

De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam, aangezien veel van zijn ontwerpen zeer lang in productie blijven.

 

Vincent Van Duysen runt zijn eigen bureau. Zijn veelzijdige praktijk en zijn visie, waarin hij architectuur, interieur en object samenbrengt, geven volgens de jury een grote meerwaarde aan zijn vormentaal. Door het functioneren van meubels en objecten in ruimtelijke context te bekijken, weet Van Duysen techniciteit en functionaliteit uitmuntend te verzoenen met zijn eigen artistieke signatuur.

 

Sven Gatz: “Van Duysen is één van de bekendste een meest gelauwerde designers in Europa. Het werk van van Duysen belichaamt het beste van het Belgische design. Hij combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke.”

 

“Wat het werk van Vincent van Duysen zo sterk maakt, is de emotionele verbinding tussen de gecreëerde ruimte en de mensen die de ruimte innemen”, vult de jury aan.

 

Als kersvers creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C, bewijst Van Duysen dat zijn totaalvisie tegelijkertijd modern én tijdloos is. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

 

De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 vond plaats op de 25e editie Internationale van de Biënnale Interieur In Kortrijk. Onlangs riep deze Biënnale hem uit tot “Designer van het jaar”.