Nieuws

NAV werkt mee aan duidelijke regels voor toegankelijkheid publieke gebouwen

27 juni 2023

Ministers Bart Somers en Zuhal Demir willen de toegankelijkheid van publieke gebouwen verbeteren. Een ambitie die we met NAV uiteraard graag helpen waarmaken. Daarom ondersteunen we de ministers met advies uit de praktijk en doen we voorstellen hoe het beter kan. Het is een uitgelezen kans om de regelgeving eindelijk te vereenvoudigen, zodat architecten er vlot mee aan de slag kunnen.

ID / Frederiek Vande Velde

Wat voorafging?

Winkels, horecazaken en doktersprakijken zijn vaak niet toegankelijk voor mensen die een rolstoel gebruiken. Daarom wil de Vlaamse overheid scherpere en duidelijkere regels voor publieke gebouwen. Inclusie moet de norm worden en dat juichen we met NAV natuurlijk toe.

 

Toen echter bleek dat het nieuwe Vlaamse plan gepaard ging met de introductie van alweer een adviseur – de toegankelijkheidsverslaggever – vroeg NAV om overleg. Zo’n tussenpersoon is overkill, vinden we. Want als de wet écht duidelijk is, dan is een toegankelijkheidsverslaggever overbodig.

 

Hoe gaat het verder?

NAV werkte aan een aantal tegenvoorstellen, waarbij de nadruk ligt op sensibilisering, opleiding en vereenvoudiging. Tijdens een infosessie van de kabinetten van de bevoegde Vlaamse ministers Bart Somers en Zuhal Demir mocht NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws onze visie verdedigen.

 

Ondertussen hebben we een uitgebreide nota uitgewerkt met onze voorstellen. Die stellen we op woensdag 28 juni voor aan de betrokken ministers, samen met de Orde van Architecten. Wordt dus zeker vervolgd. We houden je op de hoogte.