Nieuws

Nieuwe wet betalingsachterstand: pas je architectuurovereenkomst aan voor 1 september

Eline Debast, juridisch adviseur NAV • 23 augustus 2023

Ben je zelfstandig architect? Dan heb je nog tot 1 september om je contractvoorwaarden aan te passen aan de nieuwe wetgeving rond betalingsachterstand.

Schulden invorderen bij consumenten

Vanaf 1 september 2023 gelden er in België nieuwe regels voor de invordering van een onbetaalde factuur van een consument.

  • Zo zal je eerst een gratis herinnering moeten sturen aan de consument waarin je hem of haar 14 dagen tijd geeft om toch nog te betalen.
  • De intresten en schadebedingen worden beperkt en ook aan specifieke regels onderworpen.

 

Alle beperkingen waar je vanaf 1 september rekening mee moet houden, vind je in dit overzicht van onze partner Unizo.

 

Wat moet je doen als architect?

Ook voor jou als architect zijn deze nieuwe regels van toepassing. Als je werkt met algemene voorwaarden, pas je jouw voorwaarden best aan aan deze nieuwe regels. Als je betalingsafspraken in je architectenovereenkomst staan, dan moeten deze clausules ook worden aangepast zodat ze in lijn liggen met de wet.

 

Het opnemen van deze regels in je contractuele afspraken en voorwaarden, zorgt voor duidelijkheid voor beide partijen. We raden dus aan om hiervoor het nodige te doen.

 

Unizo biedt op haar website ook een model algemene voorwaarden (B2C) aan en een model van gratis eerste herinnering (B2C). Die kun je gebruiken als basis om je voorwaarden en/of architectenovereenkomst op punt te zetten.