Nieuws

Technisch achtergronddocument verduidelijkt nieuwe hemelwaterverordening

26 september 2023

Vanaf 2 oktober is de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater van kracht. NAV werkte mee aan een handig Technisch achtergronddocument dat de nieuwe, aangescherpte regels rond hergebruik, infiltratie en buffering van regenwater verduidelijkt voor architecten.

Wadi © ID / Fred Debrock

De nieuwe GSV Hemelwater

Wat er allemaal verandert door deze nieuwe wetgeving? Veel! Zo is het toepassingsgebied uitgebreid en moet je vanaf nu ook een hemelwaterput plaatsen bij uitbreidingsprojecten en verbouwingen waar werken aan de waterafvoer gebeuren. Daarnaast zijn de voorwaarden verder aangescherpt. Zowel voor de hemelwaterput als voor de infiltratievoorziening zijn de minimale volumes vergroot. En ook de berekeningswijze van de afwaterende oppervlakte bij uitbreidingen is gewijzigd. Tot slot zijn bovengrondse infiltratievoorzieningen vanaf nu de norm.

 

  • Je kan de tekst van de nieuwe verordening hier vinden.
  • In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij.

 

Technisch achtergronddocument

Opdat architecten de regels van deze verordening beter kunnen toepassen in de praktijk, heeft NAV samen met de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid het Technisch achtergronddocument ontwikkeld. Verwacht je aan tekst en uitleg, illustraties en voorbeelden. Kortom: een handig en onmisbaar instrument voor elke architect.

 

  • Het Technisch achtergronddocument vind je hier terug.