oproep

Jouw ruimtelijk referentieproject in de media?

6 oktober 2023

Realiseerde jij een project dat staat voor goed ruimtelijk rendement? Dan maak je kans op de publicatie van een artikel én een videoreportage over dat project in de mediakanalen van NAV, de Vlaamse Overheid en Architectura.

Vijfwindgatenstraat, Studio HAAN. Foto: Marc Sourbron

Concreet zoeken we naar projecten die zorgen voor ofwel:

  • verweving: verschillende activiteiten moeten mogelijk zijn in dezelfde ruimte en die mogen elkaar niet in de weg staan. Het gemeenschappelijk gebruik van ruimte, lokalen en infrastructuren is bijvoorbeeld een vorm van verweving.
  • intensivering: het aantal activiteiten binnen dezelfde oppervlakte wordt verhoogd. Ruimtelijke ingrepen die intensivering bevorderen zijn verdichten, stapelen, ondergronds bouwen en collectieve woon- en werkvormen.
  • hergebruik: bestaande terreinen, gebouwen en constructies die bijna niet meer werden gebruikt worden nu opnieuw benut. Dit betreft zowel renovatie als sloop- en nieuwbouwopgaven van vandaag.
  • tijdelijk ruimtegebruik: de huidige activiteit mag een toekomstig ander gebruik niet hypothekeren en is dus omkeerbaar. De constructie is aanpasbaar of verplaatsbaar zodat het gebruik ervan door de tijd heen kan veranderen.

 

Waarom zoeken we voorbeeldprojecten?

We willen opdrachtgevers overtuigen om meer te doen met de schaarse ruimte. Het potentieel illustreren we aan de hand van inspirerende cases van Vlaamse architecten.

Stuur jouw project in!

Voldoet jouw gebouw aan één of meerdere criteria? Mail dan voor 7 november naar omgeving@nav.be met een kort woordje uitleg over het project. Baseer je hiervoor bij voorkeur op de tien kernkwaliteiten van de omgeving (die vind je hier). Selecteer er maximaal drie en leg uit waarom jouw project hierin excelleert. Wie weet staat je gebouw binnenkort te schitteren tussen deze voorbeeldprojecten van de Vlaamse Overheid.