Nieuws

Aanpassing wet Laruelle goedgekeurd in Commissie Economie: meer ondernemersvrijheid voor architecten

Wim Mertens, juridisch adviseur • 5 april 2024

NAV ijvert al jaren voor meer ondernemersvrijheid voor architecten. Met een wijziging van de wet Laruelle zet de federale regering een belangrijke stap in die richting. De Commissie Economie van de Kamer gaf alvast groen licht, nu is het enkel nog wachten op de stemming in de plenaire vergadering. We zetten de krijtlijnen op een rij.

Foto: Dean Drobot - Shutterstock

Enkele jaren geleden ging NAV samen met andere architectenverenigingen en de Orde in overleg met de federale regering over de wet Laruelle. Ons doel? De wet hervormen zodat architecten meer ondernemingsvrijheid krijgen en niet langer fiscaal worden gediscrimineerd. Tegelijk benadrukten we dat architecten de controle over de Laruellevennootschap moeten behouden.

 

En we kregen gehoor!

 

Op 27 maart werd een wetsontwerp van Minister David Clarinval (Middenstand, Zelfstandigen, Kmo’s en Landbouw) tot wijziging van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect en van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van Architecten goedgekeurd in de Commissie Economie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

 

Uit het keurslijf

De vernieuwde wet Laruelle versoepelt de voorwaarden voor de uitoefening van het beroep van architect door een rechtspersoon:

  • Een rechtspersoon mag lid zijn van het bestuursorgaan.
  • De meerderheid (meer dan vijftig procent) van de leden van het bestuursorgaan moeten beroepsbeoefenaars zijn in plaats van de huidige honderd procent. Enkel die beroepsbeoefenaars mogen rechtstreeks handelingen verrichten die met het beroep verband houden of mogen de rechtspersoon vertegenwoordigen in rechtshandelingen die betrekking hebben op het beroep van architect.
  • De meerderheid van het kapitaal en van de stemrechten moet in handen van beroepsbeoefenaars zijn in plaats van zestig procent vandaag.
  • De vennootschap mag ook andere activiteiten dan enkel architectuur uitoefenen, zolang die verenigbaar zijn met het beroep van architect.
  • Stagiairs mogen hun beroep als rechtspersoon uitoefenen zonder beperking.

 

Architecten zullen bijgevolg via een Laruellevennootschap niet enkel meer architectuuropdrachten kunnen doen, maar ook andere activiteiten die verenigbaar zijn met architectuur. Zo mag je als architect ook meubels ontwerpen en op de markt brengen. Maar je kunt bijvoorbeeld geen meubels op maat installeren bij klanten. Dan neem je de rol van aannemer op en dat blijft onverenigbaar met architectuur.

 

Ook het aandeelhouderschap wordt hervormd. 51% van de aandelen en van de stemrechten zal in handen moeten zijn van architecten. Dat biedt je meer kans om externe investeerders aan te trekken zonder de controle over de vennootschap uit handen te geven. Geen enkel aandeelhouder mag aannemer zijn van openbare of private werken of architect-ambtenaar.

 

Verder zullen niet-architecten ook bestuurder kunnen zijn, zolang meer dan de helft van de bestuurders wel architect zijn. Dit maakt het mogelijk om personen met een andere achtergrond en expertise – zoals human resources, economie, rechten, … – in je bestuur op te nemen. Geen enkel lid van het bestuur mag aannemer zijn van openbare of private werken of architect-ambtenaar.

 

En last but not least: de voorgestelde hervorming maakt komaf met de fiscale discriminatie. Je zult ook als vennootschap – en dus niet langer enkel als natuurlijk persoon – in het bestuur van de Laruellevennootschap kunnen zitten. Dat kan fiscaal interessanter zijn in het kader van het uitkeren van tantièmes.

 

Juridisch fundament voor architect-vastgoedmakelaars

Daarnaast is er voortaan een wettelijke rechtsgrond voor de verplichting voor elke architect-vastgoedmakelaar om kwaliteitsrekeningen (derdenrekening en rubriekrekening) te hebben. 

 

De architect die het beroep van vastgoedmakelaar uitoefent, verhandelt de gelden van cliënten of derden uitsluitend via deze rekeningen.

 

Voorheen weigerden banken die rekeningen te openen omdat ze de verplichting die voorzien is in art. 34 van het Reglement van beroepsplichten als onvoldoende grond beschouwden.

 

Maar door een update in de wet Laruelle is er nu dus een wettelijke basis.

 

De derdenrekening is een globale rekening waarop gelden worden ontvangen of beheerd die naar cliënten of derden moeten doorgestort worden.

 

De rubriekrekening is een geïndividualiseerde rekening geopend voor een bepaald dossier of voor een bepaalde cliënt.

 

Hoe gaat het verder?

Nu is het wachten op de stemming in de in plenaire vergadering van het Federaal Parlement. Vervolgens verschijnt de wetswijziging in het Belgisch Staatsblad en treedt ze definitief in werking.

 

We houden je op de hoogte.