Architectuur

Pioniersproject in Anderlecht: wonen boven een fabriek

NAV • 26 oktober 2016

Met CityCampus is Anderlecht is een uniek project rijker. Het behelst een kmo-park voor agrovoedingsbedrijven, sociale woningen en studentenwoningen. In 2019 beginnen de werkzaamheden, meldt Bruzz.be. Het ontwerp vloeit voort uit een samenwerking tussen Crepain Binst Architecture en ORG Architecture. VK Architects & Engineers staat in voor de stabiliteit, de technieken en de akoestiek.

“Functies mengen, daar zetten we inderdaad op in, omdat we vinden dat industrie nog altijd een plaats moet hebben in de stad,” zegt Kristiaan Borret, de Brusselse bouwmeester.  “In het buitenland zie je vaak dat de industrie verdwijnt uit de stad bij stadsvernieuwingsprojecten. Wij kiezen er bewust voor om de industrie hier te houden.”

 

Er komen 72 sociale woningen en 298 studentenwoningen, voor een groot deel komen die boven op een sokkel met achttien ateliers voor kmo’s. “Het complex is zo ontworpen dat de hinder voor bewoners minimaal is, al willen we de industrie niet verstoppen,” zegt Borret.

 

Beeld: Crepain Binst Architecture

Nuttige links
Bruzz

Fabriekjes en woningen gecombineerd in één gebouw. Het klinkt niet als een ideale combinatie, maar Brussel twijfelt niet: het is de toekomst.