Nieuws

Vijf wereldtoppers willen nieuwe beurshal Brugge ontwerpen

NAV • 16 november 2016

Vijf internationale topbureaus hebben zich kandidaat gesteld om de nieuwe beurs- en congreshal op het Beursplein in Brugge te bouwen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Juryvoorzitter en oud-Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth staat er zelf van te kijken. Hun project moet tegen maart 2017 ingediend worden.

Brugge wil midden 2018 starten met de bouw van een nieuwe beurs- en congreshal op de plaats van de huidige, aftandse hal op het Beursplein. Dat nieuwe gebouw mag veertig miljoen euro kosten.

 

Tien ontwerpers hebben de voorbije weken met een motivatiebrief de jury proberen te overtuigen om voor hen te kiezen. Daaruit heeft onder andere oud-Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth vijf kandidaten geselecteerd. "De kwaliteit is ongelooflijk groot", zegt hij. "We hebben hier te maken met internationale toppers."

 

De geselecteerde teams krijgen tot maart om een offerte in te dienen. In juni starten de onderhandelingen met de voorkeursbieder. Begin 2018 volgt de bouwvergunning. De huidige beurshal wordt pas afgebroken in juni 2017.

 

De 5 geselecteerden

 

BIG & Salens

Deens bureau Bjarke Ingels Group met iconische stijl én Brugs architectenbureau Salens

 

Atelier Kempe Thill & Architecten Groep III

Nederlands-Belgisch samenwerkingsverband met Besix Red nv als ontwikkelaar

Souto de Moura + META architecten

Een van de beste architecten van Portugal

KAAN Architecten

Straf bureau uit Nederland dat samenwerkt met aannemer Jan De Nul

OMA + U-Define

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) is een van de meest bekende bureaus ter wereld, opgericht door Rem Koolhaas