Nieuws

Leo Van Broeck: 'Het probleem is de auto, niet de rijstroken'

23 november 2016

Wie van Leuven via de E40 naar Brussel rijdt, beschikt straks niet langer over zes maar vier rijstroken. De beslissing deed flink wat stof opwaaien. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck kijkt echter verder in de toekomst. “Los hiervan moet koning auto op termijn sowieso een toontje lager zingen”, klinkt het in De Standaard.

“Door vooral in verkavelingen te wonen heeft de Belg zich de meest auto-afhankelijke levensstijl aangemeten. De kosten voor de overheid, voor de burger, voor de economie en voor het milieu hebben ontoelaatbare hoogtes bereikt. In ons versnipperd ruimtelijk model is openbaar vervoer vrijwel onbetaalbaar en hebben ook andere vormen van transport steeds meer moeite. (...) De Belg betaalt een veel te hoge prijs voor zijn auto-afhankelijk bestaan en kan zeker niet geholpen worden door nog meer wegen.”

 

“De Belg zou moeten verhuizen naar steden of landelijke kleine steden die goed voorzien zijn van openbaar vervoer. Die transitie vergt een nieuwe ruimtelijke visie, nieuwe stedenbouw, nieuwe woonmodellen en multimodale transportconcepten. Dat zal alleen maar lukken als alle gewesten constructief en eensgezind samenwerken aan een mobiliteit die toekomstbestendig is.”