Nieuws

Vlaamse regering is het nog niet eens over ‘betonstop’

28 november 2016

Waar en hoe zullen Vlamingen binnenkort nog kunnen bouwen? De Vlaamse regering heeft zich vrijdag over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen gebogen, maar is het niet eens geraakt. Woensdag wordt er verdergegaan, meldt De Standaard.

Nu de Vlaamse partijen zich achter een resolutie hebben geschaard die deze en de volgende Vlaamse regeringen ertoe verbindt om de klimaatlat flink wat hoger te leggen, waren alle ogen gericht op Joke Schauvliege (CD&V), zo schrijft De Standaard.

 

De Vlaamse regering is het echter niet eens geraakt over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. De kern bespreekt het dossier woensdagvoormiddag opnieuw. Er is wel veel vooruitgang geboekt, is te horen. ‘De neuzen staan in dezelfde richting’.

 

Groen verwachtte veel van het plan dat Schauvliege presenteert. ‘Het is nu of nooit voor de minister’, aldus Vlaams Parlementslid Ingrid Pira. ‘Ze kan en moet een einde maken aan het verdwijnen van de open ruimte en natuur in ons land.’

 

2040 als doel?

 

Joke Schauvliege heeft nu een plan op tafel gelegd voor een betonstop in 2040. Dat is tien jaar eerder dan in haar originele voorstel. Daarmee komt ze tegemoet aan de  kritiek dat een betonstop tegen 2050 veel te ver weg ligt, meldt De Morgen.