Nieuws

Betonstop: vanaf 2040 geen verkavelingen meer

1 december 2016

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een totale betonstop vanaf 2040, meldt Het Laatste Nieuws. "Dit is het einde van de klassieke verkaveling en da's maar goed ook. De Vlaming is de files moe", zegt de bouwmeester.

Nog elke dag sneuvelt er in Vlaanderen 6 hectare open ruimte, waarvan 2,5 hectare effectief wordt verhard. "Zo kan het niet verder", zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. "Als in dit land het overheidsbeslag zo hoog is, komt dat ook door ons immense ruimtebeslag. De kost van files, vervuiling, wegenonderhoud en nutsleidingen is gigantisch. En dan subsidiëren we nog firmawagens. Een totale omslag van ons ruimtebeleid, met focus op de stadskernen, kan de lasten doen dalen."

 

2040

 

Tegen 2025 mag er nog slechts 3 hectare vrije ruimte per dag worden ingenomen in plaats van 6. En tegen 2040 geen vierkante meter meer. Tien jaar eerder dan minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) had vooropgesteld.

 

De effectieve verharding van de bodem moet tegen 2040 stabiel blijven in stedelijk gebied en met 20% dalen in de open ruimte. Door oude loodsen en verlaten fabriekspanden om te zetten in groen. In bestaande villawijken komt net meer flexibiliteit. Nu laten strenge verkavelingsvoorschriften niks toe. Schauvliege maakt het mogelijk om een villa om te vormen tot een kangoeroe- of zorgwoning.